Sorin Cîmpeanu, îndemn pentru tineri de Ziua Naţională a Franţei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis un mesaj şi un îndemn tinerilor de Ziua Naţională a Franţei. 

"Astăzi sărbătorim Ziua Națională a Franței, țară de care ne leagă o prietenie durabilă, care se manifestă atât cultural, științific, cât și economic. Franța este leagănul limbii franceze, cea prin intermediul căreia marea familie francofonă clădește legături între continente și națiuni deosebit de diverse. Francofonia este un motor de dezvoltare și promovare a valorilor profund umaniste pe întreaga planetă.

Îndemn tânăra generație ca, prin educație, să intre în această mare familie, care oferă oportunități de cunoaștere și afirmare extraordinare", a transmis ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pe Facebook.

Ciucă: Relaţia dintre România şi Franţa, la cel mai important nivel din ultimele trei decenii

"Ziua de 14 iulie are o rezonanţă deosebită pentru cetăţenii francezi şi pentru toate naţiunile libere şi democratice, care rămân ataşate principiilor Libertăţii, Egalităţii şi Fraternităţii. Pentru România semnificaţia este cu atât mai puternică. Alianţa solidă care leagă ţările noastre are ca fundament o prietenie ce durează de secole, izvorâtă din rolul Franţei şi al francezilor în formarea statutului român, dar şi de contribuţia în arte, ştiinţe, economie a românilor care au ales ca Franţa să fie a doua lor patrie", a scris Nicolae Ciucă, joi, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

"Astăzi, relaţia noastră bilaterală este la cel mai important nivel din ultimele trei decenii, de când ţările noastre împărtăşesc iar aceleaşi valori şi principii. Parteneriatul Strategic, performanţa deosebită a Preşedinţiei franceze a Consiliului UE, componenta economică sunt argumente pentru a face şi mai puternică prietenia şi colaborarea noastră", a mai scris Ciucă.

Premierul şi-a încheiat mesajul cu o urare de la mulţi ani pentru francezi de Ziua Naţională şi pentru trăinicia prieteniei strategice dintre cele două ţări. "Bonne Fete Nationale! ! Vive notre amitie strategique et notre Europe de la solidarite et de la cohesion!", a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Ziua Franței. Iohannis, scrisoare către Macron

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, o scrisoare omologului francez, Emmanuel Macron, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, în care a adresat felicitări şi urări de prosperitate poporului francez.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în mesajul transmis, preşedintele Iohannis a subliniat "soliditatea şi consistenţa Parteneriatului Strategic dintre România şi Franţa, clădit pe valori comune şi pe cooperarea excelentă, atât pe plan bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi în forurile internaţionale".

Aceste relaţii privilegiate, a menţionat şeful statului, sunt reconfirmate de vizita recentă în ţara noastră a preşedintelui Republicii Franceze şi discuţiile dense şi deosebit de constructive avute cu această ocazie. În context, preşedintele Iohannis şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a acţiona pentru aprofundarea în continuare a relaţiilor dintre România şi Franţa, precum şi în direcţia promovării unui proiect european puternic, bazat pe unitate şi solidaritate. Şeful statului a evocat şi "intensificarea notabilă a cooperării româno-franceze pe linie de securitate, pe fondul crizei generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei".

Totodată, preşedintele Iohannis a transmis mulţumiri pentru sprijinul semnificativ al Franţei în contextul măsurilor NATO de consolidare a securităţii pe Flancul Estic, şi în special în România, inclusiv din perspectiva deciziilor istorice adoptate la Summitul de la Madrid şi a anunţului privind creşterea prezenţei militare franceze în România.

Şeful statului a adresat felicitări omologului francez pentru eforturile deosebit de intense întreprinse de Franţa în acest an, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, în scopul avansării agendei europene, într-o perioadă extrem de complexă pentru Uniune.

"Demersurile active ale Preşedinţiei franceze a Consiliului UE în direcţia facilitării unui răspuns coerent şi unitar al Uniunii la provocările curente, precum şi de avansare în paralel a obiectivelor strategice asumate anterior necesită toată aprecierea şi recunoaşterea", a subliniat preşedintele Klaus Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel