Sorin Cîmpeanu, despre festivitățile de premiere: Nu trebuie să aducem competiția la vârste fragede
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că elevii nu trebuie demotivați prin „exagerarea importanței acordate acestor festivități de premiere”.

„Festivitățile de premiere sunt un aspect tradițional în sistemul de învățământ românesc, sunt un aspect la care foarte mulți dintre părinți țin și foarte mulți dintre profesori țin. Pe de altă parte, avem competiția care trebuie încurajată. Având în vedere că principalele obiective ale proiectului România Educată sunt încurajarea performanței, care se obține doar prin competiție, dar pe de altă parte, la fel de important, susținerea echității, accesului egal la o educație de calitate, trebuie îmbinate aceste lucruri. Nu trebuie să aducem competiția la vârste foarte fragede. Nu trebuie să demotivăm elevii prin exagerarea importanței acordate acestor festivități de premiere”, spune Sorin Cîmpeanu.

El spune că una dintre soluții pentru „diminuarea goanei pentru note, prezentă din păcate mult prea mult în școala românească” poate fi renunțarea în ginmaziu la note la anumite discipline, precum sport, muzică sau desen, ci calificative admis sau respins.

„Dând calificative admis/respins, o mare parte din această competiție, care nu este din spectrul competițiilor benefice, ar putea fi eliminată. Este o provocare pe care o lansez public. (...) Să premiem competența și să renunțăm la a mai pune accentul exagerat pe evaluarea și pe premierea conținutului și asta se va întâmpla, dar pentru asta e nevoie de profesori”, conchide ministrul Educației.

Aproape 150.000 de elevi au participat la a doua probă de la Evaluarea Națională

Aproape 150.000 de elevi au participat la a doua probă de la Evaluarea Națională care s-a desfășurat joi. Aproximativ 7.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a au lipsit, iar trei au fost eliminați pentru tentativă de fraudă.

Marți s-a desfășurat a doua probă scrisă, cea la Matematică, din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (sesiunea 2022). Proba s-a desfășurat în 3.655 centre de examen.

Potrivit Ministerului Educației, au fost prezenți 148.595 de absolvenți ai clasei a VIII-a și au absentat 6.963 de absolvenți. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați trei absolvenți, lucrările acestora fiind notate cu 1.

Ultima probă scrisă, la Limba și literatura maternă, va avea loc vineri.

Primele rezultate vor fi afișate pe 23 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.

Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel