Sondaje adevărate ori otrăvite?
Uniunea Social Liberala, alcatuita din trei partide, PSD, PNL si PC, a depasit cu bine, se pare, un moment extrem de dificil. Chiar in ziua in care, in fine, USL a putut fi inregistrata in Justitie. In ciuda prevestirilor, uneori chiar funebre, liderii celor trei partide au reusit sa-si imparta, intr-un mod acceptabil, judetele. Stabilind, astfel, partidele care vor fi reprezentate prin candidati la viitoarele consilii judetene. Este abia inceputul unui drum lung si anevoios. Operatiunea s-a facut pornind nu numai de la negocieri si estimari politice, ci si, fapt extrem de important, de la rezultatele oferite de cercetari de piata destul de ample. De aceea, raspunsul la intrebarea daca sondajele sunt adevarate ori otravite are o importanta cardinala.
Negocierile au fost purtate cu sondajele in mana. Rezultatele sondajelor au fost cel mai frecvent invocate atunci cand a fost impusa o candidatura sau alta. Ce sunt aceste sondaje? Ele sunt cercetari de piata, cate doua-trei pe judet, comandate de fiecare partid in parte unor institute de cercetare diferite. Apoi rezultatele au fost confruntate. Au aparut neconcordante doar in cateva situatii. In majoritatea judetelor, rezultatele s-au dovedit a fi compatibile. Asadar, exista toate motivele sa afirmam ca aceste sondaje nu au fost otravite. Ca ele corespund realitatii. Ca aceasta este, in acest moment, intentia de vot politic a cetatenilor Romaniei. Media pe tara, fara a pune la socoteala Bucurestiul, care este lasat deoparte pana la sfarsitul lunii septembrie, este 60 la suta in favoarea USL.
Daca ar fi sa ne luam dupa aceste sondaje, concluzia e simpla. PD-L este pus la zid. Si ciuruit. Iar USL nu ar avea altceva de facut decat sa astepte alegerile cu mainile incrucisate. Numai ca, in realitate, lucrurile nu stau asa. Desi rezultatele cercetarilor de piata sunt corecte, desi intentia reala de vot politic pentru consiliile judetene ne arata o superioritate clara in favoarea actualei opozitii, Presedintele Traian Basescu si PD-L pot schimba situatia. Pot chiar inversa rolul. Pot face in asa fel incat, in ziua alegerilor, indiferent de ceea ce doresc 60 la suta dintre romani, rezultatul sa se inverseze.
Citește mai multe pe Corect News
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News