SONDAJ. Votez pentru Sănătate: Ce spun românii
46% din români sunt de părere că mai puțin de jumătate dintre măsurile propuse în Sănătate au fost implementate, relevă rezultatele studiului „Sănătatea ca o prioritate" realizat de GfK pentru Local American Working Group (LAWG).
Conform aceluiaşi studiu, 31% din români sunt de părere că niciuna dintre măsurile propuse pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate nu au fost implementate.
„Opinia românilor, cel mai probabil, are la bază realitatea cu care se confruntă fiecare dintre ei atunci când interacționează cu spitalele româneşti sau instituțiile din domeniul Sănătații. În ultimii patru ani, Sănătatea a fost condusă de 7 miniştri, iar cel mai longeviv dintre ei a ocupat această funcție pentru 15 luni. Sistemul de sănătate are nevoie nu doar de o viziune coerentă, ci şi de o viziune pe termen lung, de o strategie bine definită care să fie dusă la bun sfârşit indiferent de apartenența politică a celor care se află la Guvernare", a declarat Elena Tudose, Director al Institutului pentru Politici Publice şi expert al campaniei „Votez pentru Sănătate".
Reformă a sistemului de sănătate
Pentru realizarea părții calitative a studiului ,,Sănătatea ca o prioritate" au fost intervievați pacienți, farmacişti, cadre medicale, studenți la medicină, manageri de spitale şi cu toții au declarat că sistemul de sănătate nu are o viziune strategică pe termen lung. Această afirmație este dovedită de numărul mare de modificări aduse Legii Sănătății. Intrată în vigoare în anul 2006, pe parcursul ultimului deceniu, Legea nr. 95 a suferit 88 de modificări. Numai în ultimii patru ani au fost 650 de schimbări ale articolelor din legislație prin 46 de acte normative.
[citeste si]
„O reformă eficientă a sistemului de sănătate trebuie să pornească de la o analiză reală a problemelor cu care se confruntă sistemul, urmată îndeaproape de o finanțare care să permită soluționarea acestor probleme pas cu pas. Realitatea este că sistemul de sănătate este cronic subfinanțat şi astfel, România, prin comparație cu statele Uniunii Europene, se află pe ultimele locuri la mulți dintre indicatorii de sănătate : speranța de viață sănătoasă este cu 3 ani mai redusă față de media UE, speranța de viață este cu 6 ani mai redusă față de medie, decesele evitabile ating un procent de peste 49%", a declarat prof. dr. Ion Anghel, expert al campaniei „Votez pentru Sănătate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News