Data publicării:
Sondaj: Statuie uriașă între Casa Presei și Arcul de Triumf. Cum o vede publicul
În diferite etape, proiectul a fost aprobat și bugetat de două guverne (Năstase și Tăriceanu), de doi primari și de Consiliul General al Capitalei, principalul finanțator. Mai multe studii de fezabilitate, în valoare de peste 60.000 de euro, au fost realizate de-a lungul vremii, potrivit sursazilei.ro . Nimeni nu a întrebat, însă, publicul dacă îi place statuia ”Aripi”, care îi va lua locul lui ”Lenin” și dacă este potrivit amplasamentul.
Bucureștenii au taxat ”Monumentul Revoluției”, realizat de Alexandru Ghilduș și amplasat în Piața Palatului, fără consultarea publicului, în 2006. Ansamblul a fost poreclit ”Țepușa cu cartof”.
Nu toți trecătorii vor înțelege mesajul transmis de monumentul din Piața Presei: gratiile închisorilor politice au fost transformate în Aripi, prin rezistența luptătorilor anti-comuniști. Arta modernă, privită din mașina care trece prin Piață, le-ar putea evoca un grătar de mici, înfipt în pământ, sau un gard făcut armonică de un camion care a dat cu spatele. Poate o vor compara cu stilul Game of Thrones.
Monumentul, ”victoria vieții asupra morții”
Statuia modernistă cu înălțimea de 24 de metri va fi amplasată în fața Casei Presei, până în aprilie 2016. Ansamblul ”Aripi” se află pe aceeași axă și la mică distanță de Arcul de Triumf, unul din monumentele cele mai importante ale țării și simbol al monarhiei. Fosta Casă a Scânteii, din spatele monumentului, este o construcție în stil realist-socialist, cu puternice influențe staliniste, care copiază Universitatea Lomonosov din Moscova.
Monumentul este o lucrare alcătuită din trei aripi stilizate cu o structură dantelată de oţel inoxidabil și va avea peste o sută de tone. Fiecare aripă este alcătuită din nouă pene cu dimensiuni diferite prinse cu nervuri, având la bază câte un butuc ce urmează să se prindă pe soclul înclinat pe care va sta monumentul. „Este victoria vieţii asupra morţii, lucrarea fiind făcută din simboluri “, a spus Mihai Buculei, pentru adevarul.ro.
Proiectul, inițiat de Asociația Foștilor Deținuți Politici
Proiectul, inițiat și susținut încă din 1997 de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, ar fi trebuit finalizat în 2004. Dar, abia în acel an, conceptul propus de sculptorul Mihai Buculei a câștigat un concurs de selecție. Lucrarea a fost realizată la Electromecanica Ploiești, după mai bine de 10 ani, iar costurile totale vor depăși 4 milioane de euro, inclusiv transportul și amenajarea soclului. Sculptorul Mihai Buculei a mai realizat în București statuia lui Corneliu Coposu și a lui Simon Bolivar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News