Sondaj: Românii nu mai aşteaptă nimic de la politicieni. Cei pe care încă îi mai interesează politica, preferă PSD
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ponta Antonescu
Ponta Antonescu

Românii care aşteaptă de la clasa politică un trai decent sunt în aceeaşi proporţie - 9% - cu cei care nu mai aşteaptă absolut nimic de la politicieni, lucru care demonstrează că o mare parte dintre români nu mai au încredere în niciun partid politic, deci nu vor ieşi la vot. Dintre puţinii care mai sunt dispuşi să voteze, l-ar prefera ca preşedinte pe Crin Antonescu şi acordă cea mai mare credibilitate social-democraţilor, arată un studiu realizat de centrul de studii sociocomportamentale Avangarde.

Românii consideră într-o proporţie impresionantă de 86% că ţara lor merge într-o direcţie greşită şi într-o proporţie de 73% că împrumuturile de la FMI nu vor reuşi să redreseze economia românească. Peste jumătate din români cred că lucrurile ar merge mai bine dacă la conducerea Guvernului ar exista un alt premier şi cred că alegerile anticipate ar putea scoate România din criză.

Românii vor alianţă PSD-PNL

Pentru românii pe care încă îi mai interesează politica, criteriile cele mai importante de alegere a unui partid sunt valoarea liderilor și promisiunile din campania electorală, punând de-abia pe al patrulea loc ideologia, ceea ce demonstrează că o eventuală alianță între stânga și dreapta este posibiliă. Și dacă punem la socoteală și preferințele românilor în ceea ce privește partidele politice, PNL și PSD ar putea să se gândească serios la o asemenea alianță. Aproximativ 39% dintre cetățeni ar vota PSD la următoarele alegeri, iar 23% ar vota PNL-ul, ceea ce ar unei eventuale alianțe între cele două partide majoritate parlamentară. De altfel, 25% dintre români ar consideră că în perioada următoare PSD-PNL ar trebui să guverneze România, iar 17% și-ar dori un guvern de tehnocrați. În schimb, PDL nu ar trece în aceste momente peste un procent de 16%.

În ceea ce privește liderii politici, liberalul Crin Antonescu se bucură de cea mai mare încredere, cu voturile a 30% dintre români, în timp ce social-democratul Victor Ponta ar fi votat de 28% dintre cetățeni. Pe aceștia îi urmează Dan Diaconescu, Corneliu Vadim-Tudor și Teodor Baconschi, cu procente mai mici de 12%, mai arată sondajul Avangarde, care a fost efectuat în perioada 13-26 noiembrie pe un eșantion de 1150 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel