Data actualizării:
Data publicării:

SONDAJ prezidențiale. Candidații de pe primele două locuri, gata de ”marea finală”. Cine sunt cei doi la egalitate, care se zbat pentru turul doi/ FOTO

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Ultimul sondaj vine cu cifre surprinzătoare pentru alegerile prezidențiale. 

Sondajul CURS, realizat în perioada 18 - 26 iulie, vine să arate că, dacă duminică ar avea loc alegeri prezidențiale, prima alegere a românilor ar fi Marcel Ciolacu, din partea PSD, cu 31% din voturi. Al doilea clasat este Nicolae Ciucă, din partea PNL, cu 19%. Dacă procentele ar rămâne acestea, PSD și PNL intră în turul doi în cursa pentru Cotroceni. Finala alegerilor prezidențiale, între președintele PNL și președintele PSD, liderii coaliției de guvernare, este varianta pe care a mers majoritatea celor chestionați, arătând o creștere în preferințele publicului pentru Nicolae Ciucă. 

Pe următoarele două locuri, se află Mircea Geoană (independent) și George Simion (AUR) care ar lua câte 15% din voturi. Elena Lasconi, dacă ar fi susținută de Alianța Dreapta Unită, ar avea 12% din voturi. Diana Șoșoacă ar lua 4%. 

Amintim că președintele PNL este singurul lider politic cu șanse reale la Cotroceni care și-a asumat candidatura pentru funcția de președinte al statului. Nici Marcel Ciolacu, nici Mircea Geoană nu au dat un răspuns clar și oficial la întrebarea dacă vor candida, deși timpul rămas până la alegeri este extrem de scurt.

De asemenea, cei mai mulți români, 56%, își doresc ”mai degrabă un negociator priceput care să ajungă la o decizie comună”. 35% merg spre varianta ”mai degrabă o figură autoritară care să impună deciziile în fața Parlamentului și Guvernului”. 

Sondajul are o eroare de +/-3%. 

Același sondaj, la care au răspuns 1067 de votanţi în vârstă de 18 ani şi peste, arată că 63% dintre cei care au răspuns cred că țara se îndreaptă în direcția greșită. Principala îngrijorare a românilor este reprezentată de veniturile mici (16%), urmată de ”corupție, hoție, pensii speciale (14%), ”sănătate, spitale” (11%), ”inflația prețurile (11%). Economia, locurile de muncă și educația au câte 7%, iar drumurile 6%. 

În ceea ce privește alegerile parlamentare care vor avea loc în acest an, PSD ar urma să ia 33% din voturi, iar PNL 23%, ceea ce ar aduce acestei coaliții de guvernare majoritatea și stabilitatea, dacă vor dori, așa cum au declarat în repetate rânduri liderii lor, să continue împreună după alegeri. AUR ar lua 16%, cât liderul partidului la prezidențiale. Situația este la fel și la ADU, care ar avea 13% intenție de vot. SOS și UDMR ar face pragul de 5%. 

Amintim că deși inițial se discuta ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie și se vorbea inclusiv despre comasare, au fost stabilite pentru final de noiembrie, început de decembrie. Între cele două tururi, ar urma să aibă loc alegerile parlamentare, chiar pe 1 Decembrie. 

Deși mai este puțin până la alegerile prezidențiale, candidații nu se anunță, în general, ci doar se vehiculează. Cel asumat fiind Nicolae Ciucă, dar și candidata USR, Elena Lasconi, decisă de partidul din care face parte, nu este clar dacă este candidata unui partid sau a unei alianțe. 

În orice caz, alegerile prezidențiale se joacă, iar asumarea rolului de candidat ar putea da peste cap procentele de mai sus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel