Data actualizării:
Data publicării:

Sondaj prezidențiale 2014: Ponta a crescut cu 3%, cât marja de eroare. Udrea se bate cu MRU și Predoiu. De ce creșterea sub 3% nu este semnificativă și zecimalele sunt o prostie

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Ultimul sondaj INSCOP pentru alegerile prezidențiale arată că premierul Victor Ponta a crescut în preferințele românilor cu 3,4% în cinci luni. Marja de eroare a sondajului este de ± 3%. Sociologul Alfred Bulai a explicat de ce o astfel de "creștere" nu este semnificativă și de ce zecimalele din sondaje sunt un moft. 

Alegeri prezidentiale 2024

Ultimul sondaj cu privire la prezidențiale a fost comparat cu cel din martie și cel din ianuarie. Pe primul loc, în topul preferințelor pentru Cotroceni, stă premierul Victor Ponta. El este preferat de 41,7% dintre români. În luna ianuarie, procentul era de 37,3%, iar în martie de 38,7%.

Liderul liberal a picat în preferințele românilor. În luna ianuarie era preferat de 28%, iar în mai a ajuns la 20,7%. În schimb, pe locul trei, stă Mihai Răzvan Ungureanu, care ar fi crescut cu 3,5%. 

Udrea-Ungureanu-Predoiu, luptă strânsă

În analiza comparativă nu o regăsim și pe Elena Udrea, pentru că în lunile ianuarie și martie nu era în cărți pentru prezidențiale. În schimb, sondajul din luna mai, o plasează pe locul trei, după MRU și peste Cătălin Predoiu (PDL). Diferența dintre cei trei depășește cu câteva zecimale 2%. 

Însă, sondajul are o marjă de eroare de 3%, plus sau minus, ceea ce înseamnă că premierul Ponta este preferat într-o proporție cuprinsă între 38% și 44%. În cazul primului procent, acest lucru ar însemna o stagnare, asta dacă luăm procentele din lunile trecute ca atare, deși au avut aceeași marjă de eroare. De asemenea, marja de eroare ar putea schimba locul în clasament între Elena Udrea, Mihai Răzvan Ungureanu și Cătălin Predoiu. Crin Antonescu a picat prima oară cu 3% și acum cu 5% în sondaj. Picajul poate fi mult mai mic sau mult mai mare, în funcție de această eroare de 3%. 

VEZI și: Sondaj IRES: Antonescu, la același nivel cu MRU la prezidențiale. Reacția DURĂ a PNL

Zecimalele, impresia de precizie. "O prostie!"

Sociologul Alfred Bulai a explicat, pentru DC News, că "atunci când eroarea e de 3% și vedeți 15, rezultatul real e undeva între 12 și 18. Prin urmare 15,3 e o prostie. Sugerează o precizie care nu există, pentru că eroarea e de trei. Se folosesc de către institute de foarte multe ori, pentru că sugerează o mare precizie. Siguranța eșantionului e doar plus-minus 3%. Deci precizia este inutilă, este o prostie. De asemenea, este o prostie când vin oamenii și spun că a crescut cu un procent. Un procent nu are nicio valoare. Poți să vorbești despre tendințe de creștere de câteva procente, doar dacă sunt pe perioade mari și vezi că există doar o tendință de creștere sistematică pe o perioadă mare de timp. Între două sondaje, dacă vezi că ar crește cu unu, nu are nicio valoare. Chestia cu virgulă evident că e făcută să sugereze precizie foarte mare, care nu există". 

În aceste condiții, dacă premierul Victor Ponta ajunge alături de vicele PNL Klaus Iohannis în turul doi al prezidențialelor, lupta ar fi strânsă. În sondajul citat, Klaus Iohannis a obținut 48,3% și Victor Ponta 51,7%. 

Sondajul a fost realizat în perioada 1-7 mai, la comanda cotidianului Adevărul, pe un eșantion pe 1056 de persoane. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel