Data publicării:

Sondaj nou în Turcia. Erdogan, la mare distanță în spatele principalului rival, înaintea alegerilor prezidențiale

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este devansat cu cel puţin cinci puncte procentuale de principalul său rival Kemal Kilicdaroglu într-un aşteptat sondaj realizat de institutul Konda, înaintea alegerilor prezidenţiale care au loc duminică, relatează joi agenţia Reuters.  

Potrivit acestui sondaj, Erdogan este susţinut de 43,7% dintre alegători, iar Kiliçdaroglu de 49,3%, ceea ce ar însemna că acestuia din urmă i-ar lipsi foarte puţin până la majoritatea necesară pentru a câştiga în primul tur. Cei doi ar urma să se confrunte într-un al doilea tur de scrutin pe 28 mai.

Rezultatele sondajului au întărit impresia că Erdogan se află în faţa celui mai greu test din cele două decenii de când se află la putere. Ele vin în concordanţă cu cele alte altor sondaje în care pe primul loc se poziţionează tot Kiliçdaroglu, liderul taberei opoziţiei ce reuneşte partide seculariste, conservatoare şi naţionaliste.

Conform aceluiaşi sondaj, realizat între 6-7 mai, sprijinul pentru ceilalţi doi candidaţi se situează la 4,8% pentru Sinan Ogan şi 2,2% pentru Muharrem Ince.

Kemal Kiliçdaroglu este liderul celui mai important partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP).

Alegerile au loc la trei luni după devastatorul seism soldat cu peste 50.000 de morţi în Turcia şi care a lăsat milioane de persoane fără adăpost.

Institutul Konda, care publică un singur sondaj înaintea alegerilor, a intervievat direct 3480 de persoane din 35 de centre provinciale, scrie Agerpres.

Alegeri în Turcia. Pierde Erdogan puterea? Silviu Nate: Cea mai grea provocare electorală de până acum

Silviu Nate, conf. univ. dr, directorul Centrului de Studii Globale din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, a vorbit în exclusivitate pentru DCNews despre presupusele jocuri de culise din spatele alegerilor din 14 mai şi a făcut chiar şi o predicţie care ar putea lua forma unei realităţi politice imediate, dacă rezultatele finale o vor susţine. 

R: Care sunt calculele electorale cu privire la alegerile din Turcia?

S.N: „Kemal Kilicdaroglu, principalul contestatar al lui Erdogan, este liderul Partidului Popular Republican (CHP), care a coalizat șase partide de opoziție.

Diferențele de partajare a celor doi candidați oscilează între 2-6 procente. Scorul strâns poate sugera că președinția va fi decisă în al doilea tur de scrutin, pe 28 mai, însă nu putem știi cu certitudine.

Multe sondaje l-au pus pe Kamal Kilicdaroglu în frunte, generând nervozitate în tabăra lui Erdogan.

Modul în care opoziția va obține sprijin în rândul alegătorilor kurzi, reprezentând 15% din electorat, rămâne esențial.

Partidul Democrat Popular al Poporului (HDP) pro-kurd nu face parte în mod formal din principala alianță de opoziție, dar se opune cu înverșunare lui Erdogan după o represiune asupra membrilor săi în ultimii ani.

Potrivit Metropoll, una dintre principalele companii de sondaje din Turcia, deși Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) al lui Erdogan a pierdut din popularitate de la cutremur încoace, efectele nu au fost atât de puternice. AKP a scăzut cu 4 procente în luna februarie, rămânând la scorul său tradițional de 30%, în timp ce Partidul Popular Republican (CHP) – principalul partid de opoziție a pierdut 2 procente, ajungând la 20%.

Între timp, alianța construită în jurul lui Erdogan și-a menținut un avans de aproximativ 7% față de opoziția combinată, însă alegătorii indeciși pot schimba soarta rezultatului final.

La nivelul percepției publice față de efectele cutremurului, 39% dintre susținătorii AKP dau vina pe companiile de construcții și 20% dau vina pe municipalități pentru numărul groaznic al morților. Doar 11% învinuiesc guvernul”:

Vezi continuarea interviului aici!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel