Data actualizării:
Data publicării:

Sondaj național. Dacă duminică ar fi alegeri, pe locul doi ar ieși PNL. Avem procentele pentru fiecare partid

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Conform unui sondaj național, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD ar ieși pe locul întâi, urmat de PNL. USR se află abia pe locul patru.

Datele din sondaj arată că PNL se menține, conform analizelor, și la început de 2024 pe locul doi în clasamentul partidelor pentru alegerile europarlamentare, cu 20%. Românii ar alege în proporție de 40% un partid de dreapta sau centru și doar 13% un partid de stânga.

Remarcăm, potrivit sondajului, că AUR este în ușoară scădere după ultimele scandaluri - pierde voturi care merg către SOS, partidul Dianei Șoșoacă. USR este în scădere, la 6 procente sub PNL.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1000 subiecți, în luna decembrie 2023, marja de eroare fiind 2-3%. 

1. -imagine fara descriere- (alegeri-parlamentul-european_58110300.jpg)

Detalii, pe larg, din sondaj:

Cel mai recent sondaj CIRA privind intenția de vot în alegerile europarlamentare arată că partidele de guvernare reușesc să se mențină pe primele două poziții în preferințele alegătorilor. Astfel, PSD ar obține 30% din voturi, iar PNL 20%. 

Următoarele poziții ar fi ocupate în ordine de: AUR – 18%, USR – 14%, SOS – Șoșoacă – 6%, UDMR – 5%. Celelalte partide, reprezentate de PMP, REPER și Forța Dreptei, nu ar trece pragul electoral. 

Rezultatele sondajului conturează câteva concluzii de etapă

Prima este că PNL își menține potențialul electoral. Liberalii demonstrează că sunt a doua formațiune după PSD, în pofida speculațiilor din ultima vreme că ar fi fost depășiți de AUR. 


Formațiunea condusă de George Simion pare că și-a atins limita de sus și începe să piardă voturi masiv către partidul Dianei Șoșoacă.

O altă concluzie importantă, sugerată indirect de cercetarea CIRA, este că partidele de dreapta, respectiv USR, PMP și Forța Dreptei, nu reușesc să convingă electoratul de centru-dreapta. USR fiind la 6 procente sub PNL, iar celelalte două formațiuni neavând procente suficiente pentru a intra în Parlament.

În fine, o altă concluzie este că partidul Dianei Șoșoacă pare să se consolideze la peste 5%, fapt care îi asigură prezența în Parlamentul European. Creșterea SOS-Șoșoacă explică în parte plafonarea în sondaje a AUR, cele două entități concurând pe un mesaj radical și extremist.

3. -imagine fara descriere- (duminica-alegeri_80142900.jpg)

2. -imagine fara descriere- (de-dreapta_76631100.jpg)

Sondajul a fost realizat de institutul The Center for International Research and Analyses. Echipa The Center are o experiență de peste 20 de ani în cercetare de piață și este formată din sociologi, psihologi și statisticieni care au ca obiectiv atingerea prin intermediul cercetării a subiectelor relevante și identificarea celor mai bune soluții pentru tratarea acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel