SONDAJ IRES. Câți români ar părăsi țara în caz de război. Cea mai mare îngrijorare a românilor nu este conflictul militar - ULTIMĂ ORĂ!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pixabay Brian Merrill/ SONDAJ INSCOP, martie 2022
foto pixabay Brian Merrill/ SONDAJ INSCOP, martie 2022
Iată ultimele date ale sondajului IRES! 

79% dintre români spun că urmăresc evoluția evenimentelor din Ucraina, arată ultimul sondaj IRES. În februarie, procentul lor era c 7% mai mic, reprezentând acei 7% care nu știau să răspundă în februarie 2022. Cei mai mulți se informează de la televiziuni - 79% în martie, în scădere față de februarie când procentul lor era de 86%. Rețetele sociale sunt următoarea sursă de informare, cu 27%, urmată de presa online (21%) și de discuțiile cu familia (19%) și cu prietenii (17%). 

Prețurile, îngrijorare mai mare decât războiul

Totuși, creșterea prețurilor rămâne principala îngrijorare a românilor și-n 2022, ca și-n 2021. Mai mult, românii sunt chiar mai îngrijorați acum de acest aspect. În 2022, 38% dintre români indică creșterea prețurilor ca principala îngrijorare. În 2021, 30% aveau această îngrijorare. A doua îngrijorare în 2021 era frica de boală (27%). Astăzi, pe locul doi este frica de război (34%). Restul îngrijorărilor sunt mult mai puțin prezente în rândul românilor, procentul loc fiind de la 7% în jos. 

Cei mai mulți români se tem - ca atitudinea față de războiul din Ucraina - 19%. 17% spun că sunt empatici, iar 11% sunt triști. În martie 2022, 60% se tem că și România este în pericol de război. 

77% dintre români au încredere în NATO

96% dintre români susțin ca românii să sprijine refugiații ucraineni, fiind singura măsură susținută de majoritatea românilor. Intervenția militară în sprijinul Ucrainei este susținută de doar 21%.

77% cred că NATO este capabilă să facă față unui atac al Rusiei asupra unei țări membre NATO, procentul fiind același în februarie și în martie. 20% cred astăzi că nu este capabilă. 

Doar 14% ar părăsi țara în caz de război

Dacă România ar fi implicată într-un conflict militar, cei mai mulți, 36%, spun că ar rămâne și s-ar adăposti. 27% ar rămâne să lupte. 20% nu ar face nimic deosebit. 14% ar încerca să părăsească țara. Totuși, 72% nu cred că va fi un conflict armat pe teritoriul țării noastre. 

83% au auzit despre creșterea prețului la combustibil și 55% cred aceste informații. 86% sunt în dezacord cu gestul românilor de a face coadă la benzinării, însă doar 61% sunt în dezacord cu cei care au făcut coadă la pașapoarte, 36% considerând că au procedat bine. Doar 1% spun că au cumpărat pastile de iod, în vreme de 27% consideră că cei care au cumpărat au procedat bine. 

Sondajul a fost realizat pe 1051 de repondenți, peste 18 ani, în perioada 11 - 17 martie 2022. 

Vezi aici rezultatele complete

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel