Sondaj în Austria: Cât a câștigat partidul lui Nehammer după veto. Acuzații grave: De unde ați luat milionul de euro?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Karl Nehammer nu a reușit să salveze Partidul Poporului cu veto-ul la adresa României. Sursa foto: pagina de Facebook a cancelarului Austriei
Karl Nehammer nu a reușit să salveze Partidul Poporului cu veto-ul la adresa României. Sursa foto: pagina de Facebook a cancelarului Austriei
Opoziția social-democrată din Austria îi reproșează cancelarului Nehammer cheltuielile uriașe din campania electorală, la scurt timp după publicarea unui sondaj realizat la sfârșitul lunii decembrie privind intenția de vot.

Liderul social-democrat din Austria Inferioară, Franz Schnabl, a acuzat Partidul Poporului de sfidarea populației, fiindcă oamenii lui Nehammer ar fi cumpărat o flotă de zeci de automobile pe care au inscripționat mesaje de campanie. ”De ați luat milionul de euro, cine vi l-a dat”, a întrebat Schnabl pe Twitter? În replică, ÖVP a susținut că automobilele electrice au fost doar închiriate, pe perioada campaniei, la o fracțiune din prețul invocat de social-democrați, iar inscripționarea mașinilor este cea mai eficientă metodă de promovare, într-o regiune unde majoritatea populației se deplasează cu automobilul.

În 29 ianuarie, urmează să aibă loc alegeri regionale în Austria Inferioară. Provincia reprezintă cel mai mare land austriac, ca suprafață, și un este un fief al Partidului Poporului, aflat la guvernare. Cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner provin din această regiune, iar analiștii consideră că sunt mai preocupați de interesele acestui land decât ale statului austriac, după cum scria ziarul croat Lidové noviny, într-o analiză referitoare la motivele veto-ului la admiterea României în Schengen.

Veto-ul i-a adus lui Nehammer un singur procent în sondaje

 În luna decembrie, după votul din Consiliul JAI, partidul lui Nehammer, ÖVP, a crescut doar cu un procent, ajungând la 42%, conform „Lower Austrian News” („NÖN”). Dar, ÖVP ar pierde în continuare majoritatea absolută a mandatelor și ar obține cel mai slab rezultat la alegerile regionale din 1945. Potrivit sondajului realizat de institutul de cercetare a opiniei IFDD („Institute for Demoscopy and Data Analysis”) și Telemark Marketing pentru „NÖN”, Partidul Popular ar pierde 7,6 puncte procentuale față de alegerile de acum cinci ani, scrie Der Standard

Potrivit sondajului, social democrații, SPÖ, stagnează la 24 de procente, Partidul Libertății, FPÖ, are 19 procente, în timp ce Verzii și Neos ar ajunge fiecare la șapte procente. Ambele ar fi în creștere, față de rezultatele de la alegerile precedente. În 2018, Verzii au primit 6,4 la sută, iar Neos a avut 5,2 la sută, la prima lor confruntare electorală. La alegerile din Austria Inferioară, MFG și KPÖ, formațiuni care funcționează doar în circumscripții individuale, iau împreună un singur procent.

Partidul Libertății este o formațiune de extremă dreapta, având ca principale teme imigrația și lupta cu corupția. FPÖ cere ca 2023 să fie ”anul deportărilor”  și promite că, dacă va câștiga alegerile în Austria Inferioară, va ”frânge coloana vertebrală a corupției” în acest land. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel