Sondaj. Europenii sunt în favoarea creşterii livrărilor de arme către Ucraina
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Europenii rămân solidari cu Ucraina, dar sunt divizaţi asupra rezultatului războiului.

Europenii continuă să îşi manifeste solidaritatea faţă de Ucraina în faţa invaziei ruse şi sprijină majoritar creşterea livrărilor de arme către Kiev, însă sunt divizaţi în privinţa posibilelor rezultate ale războiului, conform unui sondaj publicat miercuri.

Ucrainenii, chestionaţi şi ei în cadrul sondajului, resping categoric orice concesie teritorială faţă de Rusia, menţinându-şi poziţia fermă împotriva cedării oricărei părţi din teritoriul naţional.

„În toată Europa, creşterea livrărilor de arme şi muniţii pentru Ucraina de către aliaţii săi se bucură de un sprijin puternic din partea populaţiei”, arată centrul de cercetare ECFR, care a comandat sondajul în 15 ţări, inclusiv Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia şi Ucraina.

Majoritatea europenilor cred că războiul se va încheia printr-un acord negociat între beligeranţi, cu excepţia populaţiilor din Ucraina şi Estonia, unde majoritatea consideră că Kievul se va impune pe câmpul de luptă. Sondajul, efectuat în luna mai în rândul a 19.566 de persoane, relevă că europenii sunt uniţi împotriva ideii de a trimite soldaţi să lupte în Ucraina.

Totuşi, europenii sunt mult mai divizaţi în privinţa poziţiei pe care ar trebui să o adopte Europa. Există un grup de ţări în care majoritatea populaţiei consideră că europenii trebuie să ajute Ucraina să-şi recucerească teritoriile (Estonia, Suedia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia), un alt grup în care majoritatea crede că Europa trebuie să încurajeze Ucraina să negocieze (Bulgaria, Grecia, Italia, Cehia, Elveţia), un grup indecis cu opinii împărţite (Olanda, Spania, Franţa, Germania) şi cei care nu îşi exprimă o opinie precisă.

„Comparând datele din ianuarie şi mai 2024, în cele nouă ţări studiate apar foarte puţine schimbări în ambele cazuri, în pofida dificultăţilor tot mai mari ale Ucrainei pe teren”, notează ECFR.

Mark Léonar, unul dintre autorii raportului, subliniază că „una dintre principalele provocări pentru liderii occidentali va fi reconcilierea poziţiilor contradictorii ale europenilor şi ale ucrainenilor cu privire la rezultatul războiului”.

Sondajul arată că majoritatea ucrainenilor se opun ideii de a ceda teritoriile ocupate în schimbul aderării la NATO. Aproximativ 45% dintre ucraineni ar prefera să piardă teritorii, dar să fie liberi să adere la UE sau NATO, în timp ce 26% ar prefera să recupereze zonele ocupate, dar să fie demilitarizate şi să nu adere la NATO sau UE.

O preocupare majoră pentru aproape jumătate dintre ucraineni este posibilitatea ca Statele Unite să negocieze un acord direct cu Rusia fără a implica Kievul, scenariu alimentat de ipoteza unei posibile victorii a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din toamna lui 2024, notează Agepres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel