Sondaj de ultimă oră în Germania: Neo-naziștii, de neoprit. Acord de colaborare cu extrema-dreaptă din Austria
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
AGERPRES
AGERPRES
Un sondaj dat publicității astăzi, în Germania, arată că AfD, partid de extrema dreaptă, își continuă creșterea. Considerat de unii analiști drept neonazist, partidul Alternativa pentru Germania, a ajuns la o cotă de 22%, cu 1 punct procentual mai mult decât luna trecută și cu 5 puncte peste socialiști.

Creștin-democrații continuă să conducă în preferințele electoratului, cu 27 de procente, AfD este pe locul al doilea cu 22%, SPD are 17%, iar Verzii, care fac parte din coaliția de guvernare, au 14 procente. Partidul Democrat se află cantonat la 6 procente, iar partidul stângii extreme are 4%.

Cancelarul Olaf Scholz (SPD), câștigătorul alegerilor, a reușit să păstreze încrederea a 21% dintre germani. Liderul CDU, Friedrich Merz, se află pe locul al doilea, cu 19 procente, iar Annalena Baerbock (Partidul Verde) are 17 procente încredere. Baerbock, care este și ministru de externe, se bucură că partidul ecologist a câștigat 1 punct procentual de la ultimul sondaj.

Pe primul loc între problemele care îi îngrijorează pe germani se află disputele din interiorul coaliției de guvernare. Potrivit cercetării efectuate de Institutul Forsa, pentru RTL, 37% dintre respondenți consideră că tensiunile din cadrul coaliției reprezintă principala sursă de îngrijorare. Abia pe locul al doilea vine prețul energiei, care îi îngrijorează pe 33% dintre respondenți. Războiul din Ucraina este principala cauză de îngrijorare pentru 28% dintre germani, iar un dezastru natural îi sperie pe 27% dintre cei care au răspuns sondajului. Criza climatică este considerată drept principala problemă a țării de către 14% dintre nemți, exact scorul pe care, în acest sondaj, îl obține Partidul Verzilor.

Chiar în ziua în care se dădeau publicității rezultatele acestei consultări sociologice în care AfD obține cel mai mare bun rezultat de la înființare, extrema dreaptă germană și Partidul Libertății, din Austria, acuzat la rândul său de atitudini neo-naziste, anunță o colaborare strânsă în plan european. Liderul FPÖ, Herbert Kickl, s-a întâlnit la Viena cu liderul AfD, Alice Weidel, și au promis să lupte împreună împotriva elitelor și sistemului care guvernează în cele două țări. Liderul FPÖ se declară gata să-și unească forțele cu AfD, pe care îl descrie drept „singura alternativă pentru Germania”, potrivit presei austriece. Cei doi doresc să ia măsuri comune împotriva „guvernelor federale iresponsabile – în interesul protejării clasei de mijloc, a majorității tăcute. Aceasta este lupta noastră politică comună, obiectivul pentru care luptăm amândoi și pentru care suntem atacați”, a declarat Kicl, potrivit Der Standard.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel