Sondaj DCNews-rezultat. Klaus Iohannis cade pe trei, fără mobilizarea rețelelor de partid
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 17 feb 2019 / 15:22
WhatsApp
Al doilea sondaj DCNews privind alegerile prezidențiale a fost realizat în 13 februarie, pe platforma online care a centralizat voturile cititorilor. Clasamentul s-a modificat substanțial, în ceea ce privește ordinea primilor trei clasați.

La primul test electoral și-au exprimat opțiunile aproape 60.000 de votanți. În săptămâna care a trecut participarea a fost la jumătate (29.992 voturi exprimate). Diferența constă, cel mai probabil, în descurajarea rețelelor de susținători activate de Gabriela Firea și Klaus Iohannis, în București, care au înclinat balanța în cazul primului vot. Repetarea periodică a sondajelor DCNews are ca scop evitarea perturbărilor induse de nucleul dur al electoratului unor candidați/partide, care se mobiliează în cazul votului online, dar și aprecierea unor tendințe  în evoluția scorului fiecărui candidat.

(w670)

În cel de-al doilea test, numărul votanților din București care îl susțin pe Liviu Dragnea a crescut, impactând și rezultatul la nivel național. Dragnea s-a plasat pe primul loc, cu 33% din opțiuni, iar în Capitală a obținut două treimi din voturi (față de o distribuție a publicului DCNews mult mai echilibrată, de 50/50,  cu un ușor avantaj pentru București). În țară, liderul PSD are scoruri mai bune în Moldova decât în Transilvania.

(w670)

G Ad:

(w670)

Pe locul al doilea s-a menținut Călin Popescu Tăriceanu, cu 27% din opțiunile exprimate și o distribuție relativ echilibrată între regiunile istorice, având o pondere ceva mai mare  în Transilvania.

Klaus Iohannis, fără mobilizarea din Capitală, a coborât pe locul trei cu 15 procente la nivel național (22% în Transilvania, 12% în Muntenia).  Gabriela Firea a obținut scoruri mici (între 3-4 procente, la a doilea vot), după un debut spectaculos pe locul doi, cu 17,7%,  în urma mobilizării din Capitală, unde și-a obținut majoritatea voturilor. Liderul Pro România, Victor Ponta, a obținut un scor mai slab în Moldova, care l-a adus la 4,3 procente la nivel național, însă peste Firea și Dacian Cioloș (3,4 procente).

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro