Data actualizării:
Data publicării:

Sondaj CURS prezidențiale 2024: Ciucă - Ciolacu, marea bătălie. Elena Lasconi, aproape cât Șoșoacă

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Finaliștii alegerilor prezidențiale, care vor fi organizate la sfârșitul anului, ar putea fi Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Cel puțin aceasta ar putea fi imaginea momentului.

Conform ultimului sondaj CURS, liderul PSD va intra în turul al doilea cu 30% din voturile românilor, iar liderul PNL cu 20% din voturi. Vorbim despre zece procente care fac diferența în turul doi.

Nicolae Ciucă are un avantaj „puterea voturilor de dreapta”. Rezultatele sondajului CURS indică faptul că, în contextul unei unificări eficiente a voturilor de dreapta, Nicolae Ciucă are șanse să devină noul președinte al României. Cu un electorat de dreapta mai numeros și tradițional ostil candidaților PSD, Ciucă se poziționează ca favorit în cursa prezidențială. 

Pe locul al treilea, cu doar 17% din intențiile de vot se află candidatul autodeclarat independent Mircea Geoană. Fostul președinte al PSD este afectat de scandalul legat de plagiat și are șanse reduse de a avansa în turul doi. 

George Simion, cu 13%, și Elena Lasconi, cu 9%, au șanse limitate de a intra în turul doi, conform sondajului CURS. Diana Șoșoacă, cu doar 6%, completează lista candidaților cu perspective extrem de modeste.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, alături de cei doi viceprim-miniștri Marian Neacșu și Cătălin Predoiu, va prezenta joi, în Coaliția de guvernare, variantele propuse de partidele politice în urma dialogului privind stabilirea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an.

Totodată, premierul Marcel Ciolacu va cere partenerilor de Coaliție să dea curs solicitării exprimate de toți participanții la discuțiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiția electorală să se desfășoare în condiții predictibile și echitabile pentru toți candidații. 

Stabilirea calendarului electoral trebuie să se facă pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele politice și nu pentru a avantaja sau dezavantaja anumiți candidați.

Forţa Dreptei susţine organizarea turului I al alegerilor prezidenţiale simultan cu alegerile parlamentare, pe 1 sau 8 decembrie, a declarat, marţi, preşedintele formaţiunii politice, Ludovic Orban, după consultările de la Guvern.

REPER susţine organizarea alegerilor prezidenţiale la termen, în noiembrie, a declarat, marţi, copreşedinta formaţiunii politice, Ramona Strugariu, după consultările de la Guvern.

Preşedintele Partidului SOS România, Diana Şoşoacă, a declarat luni că i-a propus premierului, la consultările de la Palatul Victoria, ca alegerile prezidenţiale să se organizeze pe 10 noiembrie, primul tur, şi 24 noiembrie, turul al doilea, iar alegerile parlamentare să fie organizate pe 8 decembrie.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat luni că Uniunea Democrată Maghiară din România susţine separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, de la Palatul Victoria, ca alegerile pentru preşedintele ţării să fie stabilite în luna octombrie.

Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat că formaţiunea sa era pregătită pentru alegeri prezidenţiale pe data de 15 septembrie.

Delegaţia USR a reafirmat, la discuţiile de la Guvern cu privire la calendarul alegerilor, că doreşte respectarea legii şi alegeri la termen, a declarat luni preşedintele formaţiunii, Elena Lasconi, la finalul consultărilor de la Palatul Victoria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel