Sondaj CURS. Pe cine ar vota românii la alegerile prezidențiale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
CURS a efectuat un sondaj, care arată cu cine ar vota românii la alegerile prezidențiale, în perioada 18 – 26 iulie 2024.

În perioada 18 - 26 iulie, CURS a efectuat un sondaj de opinie care arată intenția de vot a românilor pentru viitorul președinte al țării. Respondenții au fost întrebați cu cine ar vota la alegerile prezidențiale, dacă acestea ar avea loc acum, potrivit Antena 3 CNN.

Potrivit acestui sondaj, Marcel Ciolacu se află pe prima poziție, cu 31%, fiind urmat de Nicolae Ciucă, cu 19%. Pe locul 3 se află Mircea Geoană, care probabil va candida independent, cu 15%, le egalitate cu George Simion.

Pe locul 5 se află Elena Lasconi, care ar obține 12% din totalul de voturi, iar Diana Șoșoacă s-ar situa pe locul 6, cu 4%.

Foto: Agerpres

Cum ar vota românii la alegerile parlamentare

CURS a analizat preferințele românilor și în cazul alegerilor parlamentare. Astfel, Partidul Social Democrat ar obține 33%, iar Partidul Național Liberal ar obține 23%. AUR s-ar poziționa pe locul 3 și ar obține 16%, iar Alianța Dreapta Unită pe locul 4, cu 13%.

Sondajul mai arată că românii cred că veniturile mici sunt cea mai mare problemă cu care se confruntă țara noastră, urmate de corupție, problemele din sistemul sanitar și rata inflației.

Sondajul realizat față în față, a cuprins 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.

 Validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS, iar datele au fost ponderate în funcție de vârsta electoratului.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 24 noiembrie (turul 1) și 8 decembrie (turul 2), iar alegerile parlamentare se vor desfășura în premieră pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. În cazul alegerilor prezidențiale, principalii competitori sunt Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, George Simion și Elena Lasconi.

Anul electoral 2024 a debutat cu alegerile europarlamentare și alegerile locale, care au fost comasate și au avut loc pe 9 iunie 2024, cele dintâi fiind câștigate în România de PSD și PNL, care au candidat pe liste comune. Locul 2 a fost ocupat de AUR, care a obținut aproximativ 15, pe locul 3 s-a plasat Alianța Dreapta Unită, cu puțin peste 8%, locul 4 a fost ocupat de UDMR, care a obținut 6,6%, iar locul 5 de SOS România, care a făcut pragul electoral. În Parlamentul European a intrat și independentul Nicu Ștefănuță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel