Data actualizării:
Data publicării:

Sondaj CURS. Cine e principalul vinovat, în viziunea românilor, pentru eșecul legat de aderarea la Schengen

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto pixabay
Foto pixabay
Potrivit rezultatelor unui sondaj CURS, în viziunea românilor principalul vinovat pentru eșecul legat de aderarea la Spațiul Schengen este președintele Klaus Iohannis.

Potrivit sondajului, 23% dintre repondenți îl consideră vinovat pe Klaus Iohannis. De asemenea, 19% consideră că întreaga clasă politică este de vină pentru ratarea intergrării în Schengen.

De asemenea, 47% dintre români consideră că ratarea obiectivului are legătură cu fatori externi, în timp ce 41% consideră că are legătură cu factori interni.

Întrebați dacă România ar trebui să adopte măsuri împotriva Austriei, 57% dintre români sunt de acord cu răzbunarea.

VEZI AICI SONDAJUL INTEGRAL.

Citește și...

Românii, supărați pe Austria după refuzul în Schengen. Teodor Meleşcanu susține că nu boicotul e calea potrivită

 

Teodor Meleşcanu a fost întrebat ce părere are despre apelul unor politicieni de a sancționa firme din Austria, după refuzul primit de țara noastră pentru aderarea la Spațiul Schengen.

„Austria este cel de-al doilea întreprinzător în România, deci noi avem o relație cu Austria extrem de importantă, importantă pentru Austria, s-ar putea să rămână și la noi câteva firimituri. (...) În aceste companii nu sunt doar austrieci, e vorba de un număr foarte mare de oameni care lucrează în bănci, în industrie, în petrol. Sunt oameni plătiți și au astfel o modalitate de a-și asigura familiile, deci nu aceasta (n.r. boicotul) este calea”, a spus Teodor Meleşcanu, luni, în cadrul emisiunii „Outlook” de la DCNews și DCNewsTV.

„Calea trebuie să fie de presiune și capacitate diplomatică. Nu ar trebui să fim lăsați fără ca sistemul diplomatic românesc să nu se miște mult mai clar și mai bine”, a subliniat Teodor Meleşcanu.

„Exportul este mult mai mare din România în Austria. Cu probleme mai mari la vămi sunt firmele austriece. Eu mă întreb cum oamenii care sunt șefii, directorii unor asemenea instituții, fabrici nu fac, totuși, nimic?”, a precizat Teodor Meleșcanu.

„Eu nu am toate elementele, dar nu cred că a existat în Europa centrală și de est ceea ce a oferit România pentru Uniunea Europeană. Când punem lucrurile în balanță, nu cred că sunt corecte”, a conchis Teodor Meleşcanu.

Citește și...

Bode, scrisoare deschisă către omologul austriac: Aţi făcut un joc politic nedemn

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, i-a transmis o scrisoare deschisă lui Gerhard Karner, omologul austriac, în care îşi exprimă 'profunda indignare' faţă de votul din Consiliul JAI împotriva aderării României la spaţiul Schengen, după ce anterior, la Viena, a dat asigurări că este 'un prieten al României', Bode adăugând că a făcut 'un joc politic nedemn'.

”Domnule ministru,

Mărturisesc că speram să vă scriu această scrisoare în același spirit în care am scris omologilor mei din celelalte state membre UE, omologii mei și ai dumneavoastră, cei care au asigurat un demers corect și onest față de procesul aderării României la spațiul Schengen, cei care au efectuat analize temeinice, dar juste, cei care au înțeles că avem datoria de a ne îndeplini misiunea față de structurile pe care le reprezentăm, față de statele în a căror slujbă suntem și față de Uniunea Europeană, căreia cu toții îi aparținem și în ale căror valori credem.

Vă scriu însă, din păcate, pentru a-mi exprima profunda indignare față de votul dumneavoastră din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spațiul Schengen, asta după ce pe 23 noiembrie la Viena, în prezența colegilor noștri, îmi dădeați asigurări că sunteți "un prieten al României", iar poziția dumneavoastră" nu este împotriva României ci împotriva unui sistem nefuncțional care nu trebuie extins cu niciun stat".

Este o decizie nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală, care creează la nivelul UE prejudicii uriașe și un precedent periculos în actualul context geopolitic. Pentru că nu doar meritul României și al cetățenilor români a fost călcat în picioare odată cu acest vot, dar și valorile și principiile care ne ghidează la nivel european.

Toate statele membre au putut vedea cum Austria a adoptat o decizie arbitrară ce încalcă flagrant dreptul României de a fi stat membru cu drepturi depline al spațiului Schengen, iar argumentele pe care le-ați avut la finalul acestui proces pur și simplu nu au nicio legătură cu realitatea.

Domnule ministru,

Ați făcut un joc politic nedemn de o țară care are o tradiție politică așa de bogată și care este o democrație consolidată de atât de mult timp.

În întrevederea noastră din luna ianuarie m-ați asigurat de susținerea Austriei pentru aderarea la spațiul Schengen, iar în cadrul Conferinței ministeriale a Forumului de la Salzburg de la București, Austria și-a dat acordul pe o declarație comună în care toți membrii salutau susținerea aderării României la spațiul Schengen.Nimeni nu a putut înțelege ce s-a întâmplat în două zile, de ce v-ați schimbat fundamental poziția, în condițiile în care nu apăruse niciun element nou.

Ați tratat românii și România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie și ilogică.Îmi pare rău să vă spun, dar modul acesta de conduită și acțiune nu este adecvat pentru niciun om politic al Uniunii Europene.Dumneavoastră știți, la fel de bine ca mine, că problema migrației pe care ați invocat-o nu poate fi imputată României.

Au înțeles-o toate celelalte state membre, domnule ministru. Ați reușit să stârniți revolta nu doar a românilor din Austria, dar și a propriilor cetățeni, care cunosc realitățile din teren și știu că e injust și imoral să pedepsiți milioane de cetățeni europeni folosindu-vă de argumente false.

România rămâne însă fermă și profund atașată obiectivului de aderare la spațiul Schengen, pentru care nu doar ministerul pe care îl conduc, ci și celelalte structuri implicate în procesul de aderare vor continua să lucreze cu aceeași determinare și aceeași încredere neclintită în valorile europene.

În încheiere, vă rog să le transmiteți tuturor celor din subordinea dumneavoastră, cu care am avut o bună colaborare, tot respectul meu și mulțumiri pentru efortul comun pe care îl facem pentru apărarea securității cetățenilor europeni.

Cel puțin față de subordonații dumneavoastră și față de cetățenii care v-au acordat un vot de încredere, rămâneți, domnule ministru, cu o datorie morală. Pentru că pe minciuni și nedreptate nu se poate construi nimic măreț și durabil.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel