SONDAJ: Care este varianta câștigătoare: PNL-PSD sau PNL-USR? O majoritate covârșitoare a decis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Se poartă negocieri acum pentru formarea unei majorități parlamentare care să susțină viitorul Guvern. 

DCNews.ro a realizat un sondaj în rândul cititorilor site-ului pentru a vedea care este soluția pe termen lung, în viziunea românilor, în contextul politic din România. 

Întrebați ”Ce guvern ar rezista mai mult?”, o majoritate covârșitoare de 82,1% a răspuns că un guvern format din PNL și PSD. Doar 17,9% s-au orientat spre PNL - USR. 

1. foto sonda... (sondaj-guvern-dcnews_63381600.jpg)

Și calculele din Parlament vin să confirme varianta votată de cititorii DCNews.ro. PSD oferă PNL-ului siguranța majorității parlamentare, spre deosebire de USR, care, în ciuda celor 80 de parlamentari, nu poate oferi liberalilor stabilitatea, cu atât mai mult cu cât există riscul unei lovituri din partea lui Ludovic Orban. 

Voturile necesare și calculul majorității 

Pentru a fi învestit un Guvern sunt necesare 234 de voturi în Parlament. PNL are 121 de parlamentari, UDMR - 29, Minoritățile naționale - 18, ceea ce înseamnă un total de 168 de voturi. Dacă s-ar reface coaliția, cu cei 80 de parlamentari USR, s-ar ajunge la 248 de voturi. Dar să nu uităm că nu doar 15 parlamentari îl susțin pe Ludovic Orban, ci 41. Astfel, dacă ”liberalii lui Orban”, în totalitatea lor, ar da o lovitură PNL-ului, partidul lui Cîțu, cu tot cu USR-UDMR-Minorități, nu ar depăși 220 de voturi, ceea ce nu i-ar asigura nicio susținere. Astfel, o alianță cu PSD și UDMR ar fi una mult mai confortabilă, PSD având 157 de parlamentari. 

Klaus Iohannis cheamă partidele parlamentare la consultări după ce bat palma

”Prima temă se referă la procedurile de instalare a unui nou guvern. Din păcate, ultima propunere nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi în Parlament și astfel Guvernul Ciucă nu s-a mai prezentat în Parlamentul României. Între timp, partidele au reluat între ele discuțiile și acest lucru este foarte bun. Acum, este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și, în consecință, nu pot să accept în continuare astfel de abordări. În concluzie, voi aștepta cu consultările formale până când, din discuțiile dintre partide, se cristalizează o majoritate, una asumată de partidele care vor dori să propună un Guvern. Abia atunci, când această majoritate va fi asumată, voi convoca consultări pentru formarea noului Guvern.” a anunțat președintele Klaus Iohannis astăzi. 

Pace între Florin Cîțu și Marcel Ciolacu 

Atât Florin Cîțu, președintele PNL, cât și Marcel Ciolacu, președintele PSD, au făcut declarații de pace după negocierile din această seară. Ei au ieșit pe rând, după declarația de presă a președintelui Klaus Iohannis. 

”Au fost câteva variante, unele chiar interesante, cu un premier care să se schimbe o dată la doi ani” a spus Florin Cîțu despre variantele de premier puse pe masa negocierilor PNL - PSD. El a acuzat USR pentru situația României: ”Românii trebuie să înțeleagă că am ajuns în această situație pentru că foștii colegi de coaliție au plecat de la guvernare, au semnat o moțiune cu cei de la AUR și apoi au dat jos un guvern.”

”Eu cred că suntem pe un drum corect și, dacă vom fi cinstiți și patrioți, acesta este drumul care va duce la formarea unei noi majorități” a declarat Marcel Ciolacu, care a mai spus că ”Ne aseamănă foarte multe lucruri, în primul rând, în acest moment, buna-credință. Din acest dialog, așa a reieșit”.

Vezi mai mult aici: Guvern PNL - PSD. Cîţu - Ciolacu, pe ”drumul pentru formarea unei noi majorități”: ”Ne aseamănă BUNA-CREDINȚĂ!” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel