Data actualizării:
Data publicării:

Sondaj alegeri prezidențiale 2024. Este doar fotografia momentului!

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Iată cifrele momentului! Cine ar putea fi viitorul Președinte al României? Atenție: Este doar fotografia momentului! Datele se schimbă de la zi la zi.

Rezultatele sondajului indică un favorit, dar alegerile rămân imprevizibile până în ziua votului. Sondajul privind preferințele românilor în cadrul alegerilor prezidențiale, realizat de Sociopol, este doar fotografia momentului.

 

Data alegerilor

 

Următoarele alegeri prezidențiale din România se vor desfășura la data de 15 septembrie (primul tur) și 29 septembrie (turul doi, dacă va fi necesar), în 2024, acestea fiind primele alegeri care vor avea loc în același an cu cele parlamentare și locale după 2004, iar tot în 2024 se vor ține alegerile europarlamentare, fiind prima dată când toate cele patru alegeri se desfășoară în același an.

Informația a fost confirmată și de premierul Marcel Ciolacu: "Decizia a fost în acel moment luată în cadrul coaliției, ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale pe 9 iunie, alegerile pentru funcția de președinte pe 15 și 29 septembrie, iar alegerile parlamentare pe 9 decembrie. Calendarul de alegeri este cel anunțat înainte de comasare și menținut așa cum este corect față de toți competitorii și față de toate partidele politice. Trebuie să ne asumăm această democrație consolidată pe care am câștigat-o cu greu în România".

Rezultatele sondajului

  • Marcel Ciolacu (PSD) - 31%;
  • George Simion (AUR) - 17%;
  • Mircea Geoană (independent) - 15%;
  • Nicolae Ciucă (PNL) - 13%;
  • Diana Șoșoacă (SOS România) - 9%;
  • Cristian Diaconescu (independent) - 7%;
  • Dacian Cioloș (Reper) - 5%;
  • Kelemen Hunor (UDMR) - 3%.

Până acum, doar George Simion și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din luna septembrie. Redăm mai jos un fragment din discursul liderului Alianței pentru Unirea Românilor:

"Am onoarea în seara aceasta frumoasă să mă înclin în fața voastră, în fața viitorilor primari și consilieri locali. O luptă total nedreaptă prin alegerea primarilor într-un singur tur! Unul din primele lucruri pe care le voi face este să revenim la alegerea primarilor în două tururi. Mandatul meu pentru voi, pentru aleșii locali este imperativ: nu facem alianțe cu PSD și PNL".

Ceilalți potențiali candidați nu și-au declarat în mod public și neechivoc deocamdată intenția de a candida.

Notă: Sondajele privind alegerile prezidențiale sunt instrumente esențiale de măsurare a opiniei publice, ce reflectă preferințele și intențiile de vot ale cetățenilor într-un moment dat. Ele oferă o imagine dinamică și relevantă asupra climatului electoral, ajutând la anticiparea rezultatelor și la înțelegerea tendințelor politice și sociale care influențează alegătorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel