Sonda chineză Chang'e 4 s-a trezit din hibernare
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Luna
Luna
Sonda chineză Chang'e 4, care la începutul lunii ianuarie s-a aşezat pentru prima oară în istorie pe faţa nevăzută a Lunii, 's-a trezit' din somnul său care a durat două săptămâni, durata unei nopţi selenare, în timpul căreia temperatura coboară la - 190 de grade Celsius, relatează joi EFE. 

Noaptea lunară a obligat sonda Chang'e 4 să devină inactivă, având în vedere că funcţionează cu energie solară, ceea ce a făcut ca programul său de trezire să coincidă cu apariţia primelor raze de soare, a informat Administraţia Naţională a Spaţiului din China (ANEC), într-un comunicat postat joi pe site-ul său. În cazul vehiculului spaţial, botezat Yutu 2, ceasul deşteptător a sunat la 20:00 ora Chinei (marţi 12:00 GMT), astfel încât modulul de aselenizare şi-a încheiat perioada de hibernare la 20:39 ora Chinei (miercuri 12:39 GMT). Pentru a rezista la temperaturile extrem de scăzute, ambele aparate, separate acum de o distanţă de 18 metri, au avut la dispoziţie o alimentare minimă cu energie furnizată de un generator.

Premieră în explorarea spațială

Potrivit ANEC, toate instrumentele şi-au reluat activitatea. Lansată la 8 decembrie din regiunea centrală Sichuan, Chang'e 4 a marcat la 3 ianuarie o premieră în istoria explorării spaţiale reuşind să aselenizeze cu succes pe faţa ascunsă a Lunii. Printre experimentele desfăşurate de sonda spaţială se numără captarea undelor de joasă intensitate sau germinarea plantelor pe Lună în containere speciale care recreează atmosfera terestră. La 15 ianuarie, ANEC a publicat o fotografie a acestui experiment în care se vedea încolţirea unei seminţe de bumbac, care a supravieţuit puţine ore odată cu venirea nopţii lunare şi scăderii drastice a temperaturilor.

VEZI ȘI:

NASA, premieră. Misiune pentru devierea unui asteroid

Blue Origin, testată cu succes


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel