Sonda chineză Chang'e 4 s-a trezit din hibernare
Sonda chineză Chang'e 4, care la începutul lunii ianuarie s-a aşezat pentru prima oară în istorie pe faţa nevăzută a Lunii, 's-a trezit' din somnul său care a durat două săptămâni, durata unei nopţi selenare, în timpul căreia temperatura coboară la - 190 de grade Celsius, relatează joi EFE.
Noaptea lunară a obligat sonda Chang'e 4 să devină inactivă, având în vedere că funcţionează cu energie solară, ceea ce a făcut ca programul său de trezire să coincidă cu apariţia primelor raze de soare, a informat Administraţia Naţională a Spaţiului din China (ANEC), într-un comunicat postat joi pe site-ul său. În cazul vehiculului spaţial, botezat Yutu 2, ceasul deşteptător a sunat la 20:00 ora Chinei (marţi 12:00 GMT), astfel încât modulul de aselenizare şi-a încheiat perioada de hibernare la 20:39 ora Chinei (miercuri 12:39 GMT). Pentru a rezista la temperaturile extrem de scăzute, ambele aparate, separate acum de o distanţă de 18 metri, au avut la dispoziţie o alimentare minimă cu energie furnizată de un generator.
Premieră în explorarea spațială
Potrivit ANEC, toate instrumentele şi-au reluat activitatea. Lansată la 8 decembrie din regiunea centrală Sichuan, Chang'e 4 a marcat la 3 ianuarie o premieră în istoria explorării spaţiale reuşind să aselenizeze cu succes pe faţa ascunsă a Lunii. Printre experimentele desfăşurate de sonda spaţială se numără captarea undelor de joasă intensitate sau germinarea plantelor pe Lună în containere speciale care recreează atmosfera terestră. La 15 ianuarie, ANEC a publicat o fotografie a acestui experiment în care se vedea încolţirea unei seminţe de bumbac, care a supravieţuit puţine ore odată cu venirea nopţii lunare şi scăderii drastice a temperaturilor.
VEZI ȘI:
NASA, premieră. Misiune pentru devierea unui asteroid
Blue Origin, testată cu succes
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News