Somon infestat cu Listeria, pe rafturile unui lanț de hipermarketuri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Somon afumat
Somon afumat
Somon infestat cu Listeria, pe rafturile unui lanț de hipermarketuri. Bacteria a fost confirmată în pachete de somon afumat, în urma mai multor analize de laborator.

Este alertă în mai multe hipermarketuri din România după ce a fost descoperită bacteria Listeria în somonul afumat, marca Auchan. Listerioză, este boala care a provocat deja nouă decese, iar alte 47 de persoane au fost infectate, susține medicul Tudor Ciuhodaru.

Listeria, găsită în file de somon

Reprezentanții lanțului de magazine Auchan a anunțat că bacteria a fost găsită în urma mai multor analize de laborator.

”În urma unui control intern, compania Auchan recheamă articolul Auchan file de somon afumat 100g, cod EAN: 5949084000153, produs în 16.01.2019, exp 01.03.2019. În urma analizelor efectuate la două eșantioane din cele cinci analizate s-a detectat Listeria monocitogenes. Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume și să se întoarcă cu ele la magazin, unde li se va rambursa integral suma”, se arată într-un comunicat de presă al lanțului de hipermarketuri Auchan. 

Gravidele au cel mai mare risc de infecție

Gravidele au cel mai mare risc de infecție, iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii, susține medicul Tudor Ciuhodaru. 

”În sarcină poate provoca avort, naștere prematură, greutate mică la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging până la deces. Pacienții cu imunitate scăzută precum cu cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR”, susține medicul primar, Tudor Ciuhodaru.

Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările.

Care sunt simptomele infecției cu Listeria?

La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare. Mai exact acestea sunt asemănătoare gripei, probleme digestive sau infecții de tract urinar, spun specialiștii.

Trebuie reținut faptul că bacteria se poate dezvolta în mâncarea din frigider. Este bine să evitați alimentele gata preparate, reci, carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată sau transportată necorespunzător. 

Listerioza poate fi tratată prin administrarea de antibiotice.

Vezi și: 

Dietă Mihaela Borcea. Slăbești până la 20 de kilograme

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 7 februarie 2019

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel