Somnul la locul de muncă (Inemuri), acceptat în Japonia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Peste tot în lume, să dormi la locul de muncă e ca şi cum ai implora concediere. Nu şi în Japonia, unde Inemuri e ceva absolut... normal şi chiar recomandat.

Mai mult, această „activitate” este adesea privită ca un semn de seriozitate și implicare: persoana respectivă este atât de dedicată, încât a muncit până la epuizare. Japonezii se numără printre națiunile care dorm cel mai puțin. Potrivit unui studiu, japonezii dorm, în medie, doar 6 ore și 35 de minute pe noapte. Cei mai mulți adorm în mijloacele de transport sau la serviciu, în parcuri, cafenele, librării, mall-uri, practic în aproape orice loc public. Dormitul în public este atât de răspândit, încât japonezii i-au găsit și un nume: Inemuri, ceea ce înseamnă „prezent în timp ce dorm”.

Prea puţin timp pentru odihnă

„Prima oară când am luat contact cu aceste obiceiuri ciudate de somn a fost în timpul primei mele șederi în Japonia, la sfârșitul anilor ’80. La acea vreme, Japonia se afla într-o perioadă de dezvoltare economică fără precedent. Viața de zi cu zi era, de asemenea, foarte dinamică, iar oamenii aveau foarte puțin timp la dispoziție pentru somn”, a scris într-un articol pentru BBC Dr. Brigitte Steger, de la Universitatea Cambridge, care studiază cultura japoneză.

Dar Inemuri are și reguli, pe care toți le respectă. „Depinde cine ești. Dacă ești nou-venit în companie și trebuie să-ți dovedești implicarea, nu poți să dormi. Dar dacă ai 40 sau 50 de ani și în ședință se discută subiecte fără legătură cu munca ta, poți dormi liniștit. Cu cât te afli mai sus pe scara socială, cu atât mai mult poți dormi”, a mai spus Steger.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel