Data actualizării:
Data publicării:

Somnul agitat, semnul unei boli grave. Sindromul de apnee în somn îi afectează și pe copii

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Până de curând se credea că doar adulții sunt afectați de această boala gravă. Persoanele care au un somn agitat sunt mai susceptibili pentru boli cronice precum hipertensiune arterială, diabet, depresie, obezitate, cancer. Copii, vor fi agitați în cursul zilei, vor avea probleme la școală și un comportament agresiv, în societate.

În România, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens, în țara noastră. Tulburările de respirație în timpul somnului (TRS) sunt recunoscute, în prezent, ca afecțiuni prevalente la adulți, dar și la copii au implicații asupra creșterii și dezvoltării, implicații metabolice și neurocomportamentale.

Forma cea mai severă a acestor tulburări este reprezentată de sindromul de apnee în somn de tip obstructiv (SASO), acesta fiind caracterizat de episoade recurente de obstrucţie parţială sau totală a căilor respiratorii superioare, cu afectarea oxigenării și perturbarea arhitecturii somnului.

Copiii care nu dorm bine sunt hiperactivi, ziua

"În ultimii 50 de ani, s-au făcut progrese importante în înțelegerea, atât a cauzelor, a consecințelor, cât și a simptomelor sindromului de apnee în somn de tip obstructiv, somnolența fiind un simptom clasic la adulți pentru lipsa unui somn de calitate. Comparativ cu adulții cu SASO, copiii care nu dorm bine sunt mult mai rari somnolenţi, ei sunt, mai degrabă, hiperactivi, agitaţi, pot prezenta dificultăţi școlare şi de învăţare. Pe termen lung, apneea în somn poate duce la complicații severe cardiovasculare, respiratorii și metabolice", declară Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie.

Simptomele: sforăitul, agitația, coșmaruri, enurezis

Printre simptomele sindromului de apnee în somn, în timpul nopții, se numără sforăitul, somn agitat, coșmaruri, transpiraţii, enurezis, iar pe parcursul zilei, somnolenţa este un simptom important la adulţi, fiind, însă, mai rară la copii. Spre deosebire de adulţi, somnolenţa la copii poate să nu fie caracterizată prin oboseală, reprize de căscat, ci prin iritabilitate, toleranţă scăzută la frustrare, sau chiar apariţia de deficite neurocognitive (memoria, învățarea) sau comportamentale (agresivitate şi impulsivitate crescute).
Sindromului de apnee în somn de tip obstructiv la copii i se acordă o atenție medicală sporită datorită consecințelor pe care le are asupra dezvoltării, fiziologiei și funcționării adecvate. SASO la copii poate determina probleme de creștere în greutate, atât obezitate, cât și stagnare ponderală, poate avea efecte de deprimare a sistemului imun cu infecții respiratorii frecvente și otite recurente.

Diagnosticul, pus prin poligrafia cardiorespiratorie sau polisomnografie

"Atunci când, la investigațiile din timpul somnului, respectiv poligrafia cardiorespiratorie sau polisomnografia, observi opriri frecvente ale respirației cu durata de peste 10-15 secunde, însoțite de scăderi ale oxigenului, mult sub valoarea normală, este momentul în care știi că această afecțiune este reală și, nu de puține ori, chiar foarte severă", declară dr. Mihaela Oros, Președintele Asociației pentru Tulburările de Somn la Copii și Adolescenți.

Primul studiu care tratează prevalența tulburărilor respiratorii în somn, la copiii din România, a avut ca scop determinarea procentului copiilor din România care sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului. Cercetarea epidemiologică s-a efectuat în colaborare cu Insitutul de Cercetare Gfk România, pe un eșantion de 1272 respondenți, în luna ianuarie 2015.

Dificultatea de concentrare, semnal de alarmă

Recent, la nivel mondial, au fost făcute progrese și în privința consecințelor neurocognitive și comportamentale la copiii cu apnee în somn. Copiii cu tulburări de respirație în timpul somnului prezintă, adesea, probleme de atenție și comportament similare celor observate în cazul copiilor cu ADHD.

"Dacă părinții observă că cei mici sunt hiperactivi sau nu se pot concentra acasă sau la școală, ar trebui sa ceară părerea unui medic. În cazul în care, în urma evaluării, nu sunt îndeplinite criteriile pentru diagnosticul ADHD, este recomandată monitorizarea atentă a somnului de către un specialist. Atunci când se constată prezența sforăitului, trebuie efectuată o evaluare polisomnografică nocturnă", declară Jane Thompson, Early Childhood Education Specialist

ATSCA luptă cu problemele somnului la copii și adolescenți

Asociația pentru Tulburări de Somn la Copii și Adolescenți (ATSCA) este o organizație non-profit care își propune să promoveze problemele legate de somn la copii și adolescenți, atât către profesioniștii din domeniul medical, cât și către publicul larg prin:
- activități de formare a profesioniștilor și de educare a părinților, copiilor, educatorilor, învățătorilor și profesorilor
-dezvoltarea unor programe de colaborare și a unor proiecte de cercetare la nivel național și internațional privind tulburările de somn la copii și adolescenți
- dezvoltarea unor programe individualizate pentru copiii și adolescenții cu tulburări de somn
-creșterea accesului la investigație prin formarea de specialiști în somnologie pediatrică și furnizarea de traininguri în acest domeniu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel