Data publicării:

Șomajul - ce efecte are asupra identității noastre sociale?

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Energepic.com
Foto Ilustrativ/Pexels Energepic.com

În acest articol dorim să vă împărtășim o reflecție care derivă din rezultatele unor studii importante efectuate în ultimii ani. Ne referim la problema identității, în special a identității sociale (rolul social pe care îl jucăm în funcție de munca pe care o desfășurăm în special) și la modul în care aceasta poate fi serios compromisă în cazul pierderii locului de muncă.

Pierderea locului de muncă și șomajul sunt probleme de actualitate și îi privesc atât pe grupa de vârstă a celor mai tineri, cât și pe cei care se află la mijlocul sau la sfârșitul carierei. 

Concret, cea mai mare pierdere la care se gândește imediat în aceste situații este cea a securității economice. Acest lucru este, fără îndoială, adevărat la nivel practic, dar nu este singura problemă cu care se confruntă oamenii.

Chiar și cercetările de până acum câțiva ani au acordat puțină importanță aspectului identitar al lucrării, dar așa cum a explicat Duncan Gallie, profesor de sociologie la Universitatea din Oxford, editor al unui volum care adună rezultatele unei cercetări multi-centre efectuate în diferite țări a Europei pentru a măsura efectul pierderii locurilor de muncă, aspectele sociale și psihologice legate de muncă au o influență decisivă asupra posibilității de revenire la lumea muncii.

Ce este identitatea socială?

Omul tinde să-și construiască o reprezentare a lui însuși pe baza diferitelor roluri care îi aparțin și care devin baza securității și stimei de sine și, prin urmare, sunt fundamentale pentru o integrare socială adecvată. Pierderea locului de muncă va avea, așadar, în mod necesar repercusiuni atât în ​​ceea ce privește stima de sine, cât și rolul social.

Care este principala dificultate de depășit?

Ceea ce împiedică în principal depășirea acestei situații este incapacitatea de a se defini și de a se recunoaște în alte roluri decât cel de lucru. 

Pierderea consecventă a stimei de sine are loc indiferent de tipul de muncă prestată, se întâmplă la fel de exemplu la angajați ca și la antreprenori. Componenta identitară joacă însă un rol mai important pentru acele persoane care nu se pot imagina în alte roluri decât în ​​munca pe care l-au pierdut.

Adesea, consecințele sunt mai dramatice pentru manageri și freelanceri, deoarece nu își pot imagina că pot desfășura o altă activitate, în special jucând un rol mai puțin prestigios. Prin urmare, ei sunt înclinați să experimenteze această situație mai dramatic și să dezvolte mai frecvent simptome depresive.

Ce pot face concret ca să ies din asta?

Există mai multe intervenții care pot fi implementate. Plecând de la o cale de reorientare către muncă și consiliere care să îți permită să faci un bilanț al abilităților tale pentru a înțelege mai bine cum să-ți orientezi căutarea unui nou loc de muncă, până la formare care să-ți permită să dobândești noi competențe utile pentru a te propune în noi roluri. și deschiderea de noi oportunități de muncă.

Pe de altă parte, în cazul în care persoana se află deja într-un stadiu în care stima de sine a fost puternic slăbită sau a intervenit o simptomatologie anxioasă și/sau depresivă care nu permite întreprinderea unor acțiuni eficiente și direcționate precum cele propuse, este necesar să contactați un specialist. 

Psihologul sau psihoterapeutul poate ajuta persoana să depășească emoționalitatea negativă legată de situație, să lucreze pentru o restabilire a stimei de sine și să o ajute să își reactiveze toate resursele pozitive și strategice pentru a face față viitorului și a găsi o nouă stabilitate profesională și psihologică. 

Persoana va lucra, de asemenea, pentru a redefini rolurile sociale acoperite într-un mod mai echilibrat și pentru a reechilibra importanța fiecăruia dintre ele în viața sa. În acest fel, stima de sine și bunăstarea psihofizică a cuiva vor avea ocazia să rămână stabile în timp cu repercusiuni pozitive asupra vieții de zi cu zi și a relațiilor interpersonale.

Sursa Milano Psicologo

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel