Soluții criză deșeuri. Laurențiu Neculaescu (AFM): Facem pași și în acest sens, finanțăm astfel de proiecte / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Laurențiu NECULAESCU, Conferința DC News
Laurențiu NECULAESCU, Conferința DC News
Laurențiu Neculaescu, Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a participat la Conferința DC News „Soluțiile momentului la criza deșeurilor. Putem vorbi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară în România?”, unde a vorbit despre implicarea AFM în proiecte ce țin de conştientizarea în domeniul gestiunii deşeurilor.

„În primul rând AFM-ul a început să fie din ce în ce mai prezent în acest domeniu, prin două segmente. Primul este cel referitor la importurile de deșeuri din România, unde începând cu 1 iulie 2022, AFM a instituit programul ROAFM, acea platformă prin care orice deșeu care se importă în România trebuie declarat cu 24 ore înainte că el să ajungă la granițele României.

De asemenea, a fost redus numărul de puncte de frontieră prin care aceste deșeuri vor intra în România, din cele peste 100 de puncte de frontieră ale României, doar prin 19 puncte de frontieră se pot introduce deșeuri. În momentul în care camioanele ajung în vamă, ele sunt verificate fiecare în parte de către comisarii Gărzii de Mediu, sunt sigilate și au la dispoziție 48 de ore să ajungă la destinație și cel care le primește, fie că este colector sau reciclator va trebui să declare și să confirme faptul că au primit deșeurile respective, astfel încât încercăm să asigurăm o trasabilitate și pe partea de importuri de deșeuri.

Trasabilitatea, pe partea de deșeuri din piața internă, o știți, o gestionăm prin sistemul SIATD – care este sistemul prin care noi vedem din punct de vedere financiar-contabil trasabilitatea deșeurilor de la poluator până la reciclator. Este un program în care avem peste 1600 agenți economici înrolați, este un program simplu de utilizat, pus la dispoziție tot cu titlu gratuit de către Administrația Fondului pentru Mediu și cred că avem peste 250.000 de tranzacții monitorizate în sistemul SIATD. 

Dacă vorbim de zona de conștientizare, țin să amintesc că AFM, chiar anul acesta, undeva în luna aprilie, a închis o axă de finanțare destinată ONG-urilor în parteneriat cu școli sau cu unități administrativ teritoriale, prin care noi am pus la dispoziție peste 850 milioane de lei din bugetul AFM tocmai pentru această conștientizare de mediu.

Și eu sunt de principiu că totul pleacă de la educație și ar trebui, măcar generația care vine după noi, dacă nu noi care avem o vârstă, să conștientizăm ce înseamnă să trăim într-un mediu curat și să trăim în cele mai bune condiții cu natura.

Deci, facem pași și în acest sens, finanțăm astfel de proiecte.", a spus Laurențiu Neculaescu. 

Mai multe ascultați aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel