Solstițiul de iarnă 2023: În 22 decembrie, cea mai scurtă zi din an, începe iarna astronomică
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
În 2023, solstiţiul de iarnă are loc în România la 22 decembrie, la ora 5:37.

Începând cu ziua de vineri, 22 decembrie, intrăm în perioada iernii astronomice, marcând astfel debutul solstițiului de iarnă. Acest moment definitoriu este strâns legat de aparenta mișcare anuală a Soarelui pe bolta cerească, rezultat al mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui.

Cea mai scurtă zi din an

Solstițiul de iarnă semnifică începutul oficial al iernii astronomice. În această zi, considerată cea mai "scurtă" din an, asistăm la cea mai mică durată a orelor de lumină și, în consecință, la cea mai lungă perioadă de întuneric. În București, de exemplu, vor fi 8 ore și 50 de minute de lumină naturală, în timp ce noaptea va atinge durata maximă de 15 ore și 10 minute.

Ce se întâmplă, de fapt

Solstițiile și echinocțiile nu sunt altceva decât consecințe ale mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui, precum și a înclinării axei sale. Aceste evenimente apar atunci când Soarele pare să ocupe poziții specifice pe cer. Mișcarea de rotație a Pământului este înclinată cu 23,4 grade în raport cu orbita sa în jurul Soarelui, fapt ce generează schimbările sezoniere pe planetă, datorită distribuirii inegale a luminii solare între emisfera nordică și cea sudică în decursul unui an, scrie britannica.com.

În mod tradițional, solstițiile și echinocțiile au servit drept repere pentru schimbarea anotimpurilor, împreună cu înregistrările meteorologice contemporane, care delimitează anotimurile pe baza temperaturilor. În perioada martie-septembrie, emisfera nordică este înclinată mai mult spre Soare, aducând primăvara și vara, în timp ce între septembrie și martie, emisfera nordică se îndepărtează de Soare, instalând toamna și iarna. În emisfera sudică, fenomenul se petrece în mod invers.

Datorită înclinației axei sale, Pământul experimentează variații în arcul parcurs de Soare pe cer pe parcursul anului, pe măsură ce polul său se apropie sau se îndepărtează de Soare. Solstițiul de iarnă reprezintă momentul de minim pentru emisfera nordică, când Soarele se află la cel mai joasă poziție pe cer. În acest moment, Polul Nord al Pământului este orientat în direcția opusă Soarelui, generând temperaturi mai scăzute în emisfera nordică. Pentru cei din emisfera sudică, Polul Sud este îndreptat spre Soare, marcând debutul verii.

Astfel, de două ori pe an, în ceea ce se numesc solstiții, Pământul este înclinat cel mai mult față de Soare. Emisfera orientată cel mai mult spre Soare beneficiază de cea mai lungă zi, în timp ce emisfera mai îndepărtată experimentează cea mai lungă noapte. În solstițiul de vară al emisferei nordice, care survine întotdeauna în jurul datei de 21 iunie, emisfera sudică trăiește solstițiul de iarnă. Similar, în solstițiul de iarnă al emisferei nordice, care are loc întotdeauna în jurul datei de 21-22 decembrie, emisfera sudică experimentează solstițiul de vară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel