Solistul trupei Green Day renunță la cetățenia americană, în semn de protest față de revocarea dreptului la avort. În ce țară se va muta
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Solistul trupei Green Day renunță la cetățenia americană, în semn de protest față de revocarea dreptului la avort. În ce țară se va muta / Foto: Facebook Green Day
Solistul trupei Green Day renunță la cetățenia americană, în semn de protest față de revocarea dreptului la avort. În ce țară se va muta / Foto: Facebook Green Day
Solistul trupei Green Day renunţă la cetăţenia americană din cauza scandalului privind dreptul la avort.

Billie Joe Armstrong nu mai vrea să fie un “american idiot”. În plin turneu “Hella Mega”, alături de Fall Out Boy şi Weezer, liderul grupului Green Day a reacţionat la decizia Curţii Supreme luată vineri de a revoca dreptul la avort în Statele Unite, scrie Ziarul de Iași.

Pe scena de la London Stadium, cântăreţul a declarat că intenţionează să renunţe la cetăţenia americană şi să se stabilească în Marea Britanie. “Sunt prea multe prostii în lume ca să te întorci în această ţară mizerabilă. Nu glumesc, veţi auzi mai multe de la mine în următoarele zile.”, a declarat el mulţimii, înainte de a striga: “F*ck America”.

Alți artiști din SUA care se opun revocării dreptului la avort

După decizia luată de Curtea Supremă americană, numeroşi artişti s-au mobilizat pentru a denunţa această revocare. Unii, precum Taylor Swift, Olivia Rodrigo şi Phoebe Bridgers, s-au folosit de reţelele de socializare sau de scenă pentru a-şi striga revendicările. Alţii, precum Lizzo sau Rage Against the Machine au anunţat că fac donaţii în beneficiul programelor americane de planificare familială.

Emblematica lege Roe v. Wade, care din 1973 a garantat dreptul femeilor americane de a avorta, a fost revocată pe 24 iunie 2022, majoritatea judecătorilor considerând-o astăzi "total nefondată”. Prin urmare, fiecare stat este acum liber să o interzică. Guvernatorii din California, Oregon şi Washington au anunţat deja o iniţiativă comună pentru a garanta accesul la avort. Dar mai multe state, după Missouri, care a anunţat pe 24 iunie că este "primul” care interzice avortul, au luat deja aceeaşi decizie.

Căsătoriile între persoanele de același sex și dreptul la contracepție sunt următoarele ținte ale conservatorilor americani, după ce au anulat dreptul la avort

Reputatul jurist constituțional american Clarence Thomas semnalează că sunt în pericol căsătoria între persoanele de același sex și drepturile la contracepție după ce conservatorii au reușit anularea dreptului la avorturit, în SUA.

În opinia sa, în concordanță cu decizia Curții Supreme de a anula dreptul constituțional la avort stabilit în Roe v. Wade, înalta instanță ar trebui să revizuiască toate cazurile construite pe o bază legală similară – inclusiv cazurile care garantează dreptul la contracepție, relațiile sexuale consensuale între persoane de același sex și căsătoria între persoane de același sex, notează TIMES.

Toate cele trei cazuri – și numeroase alte decizii de referință – se bazează pe dreptul la un proces echitabil substanțial găsit în Amendamentele al cincilea și al patrusprezecelea ale Constituției, care interzic guvernului să priveze „orice persoană de viață, libertate sau proprietate, fără un proces echitabil prevăzut de lege."

În 1973, Curtea Supremă a considerat că clauza de proces echitabil a celui de-al patrusprezecelea amendament a protejat dreptul femeii la avort înainte de viabilitatea fătului - punctul în jurul a 24 de săptămâni de sarcină în care un făt poate supraviețui în afara uterului. De când un proiect de aviz a anticipat răsturnarea lui Roe în mai, progresiştii au tras un semnal de alarmă că alte drepturi înrădăcinate într-un proces echitabil substanţial ar putea fi la fel de ameninţate. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel