Data publicării:
Soldații ucraineni întorși din sud explică de ce rușii folosesc arme din anii '70, deși dispun de artilerie mai modernă decât cea ucraineană
Marin Gherman, jurnalist și expert cu origini române din Cernăuți, aflat în România, unde după începerea invaziei brutale a Federației Ruse are activități pedagogice la Suceava, a discutat despre situația de pe frontul ucrainean.
Marin Gherman este director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți, Ucraina) și doctor în științe politice.
El a oferit un interviu portalului Știri Diaspora, în cadrul proiectului Apel la Educație. Vorbind despre comunitatea de români din Bucovina de Nord, și despre cum aceasta este afectată de războiul de agresiune rus, Marin Gherman a făcut câteva referiri esențiale de pe linia frontului.
Expertul a povestit că în discuțiile purtate cu soldații ucraineni întorși de pe frontul sudic din Herson, aceștia au arătat că trupele ruse de ocupație au probleme mari la capitolul muniție. Rușii folosesc armament din anii 1970, dar nu pentru că nu dețin echipamente mai moderne decât cele ucrainene, ci pentru că stau prost la capitolul muniție.
Iar la Kremlin o decizie privind o economie orientată către susținerea frontului provoacă frisoane.
„Rusia are probleme la capitolul muniție. Militarii ucraineni cu care am discutat și care au luptat în sudul Ucrainei mi-au spus că rușii folosesc tunuri din anii 1970, dar nu pentru că nu au altele. Au altele, mult peste cele ucrainene, dar nu mai au muniție! Au armament, dar nu au muniție”, a precizat Marin Gherman care a continuat că acest lucru „indică faptul că Vladimir Putin nu s-a pregătit pentru un asemenea război de 9 luni, ci pentru o confruntare de maximum o lună sau două”.
„Urmează o restructurare economică a Rusiei. El (n.r. Vladimir Putin) nu e pregătit să facă această restructurare și să transforme Rusia într-o dictatură militară, să transforme economia rusă în una care să lucreze doar pentru front. Din acest motiv cred că ne putem aștepta la un puci din partea celor care știu povestea celui de-al Doilea Război Mondial. Ei trăiesc cu acest lucru și sunt dominați de narațiuni istorice”, a conchis expertul din Cernăuți.
Rusia a reluat producția în masă a muniției
Ceea ce Marin Gherman a declarat, pare confirmat de imaginile de pe front.
Publicația Mil.in.ua a prezentat imagini cu muniție de artilerie rusă de 152 mm, imagini analizate după ce acestea au apărut pe rețelele de socializare. Datele marcate pe obuze indică faptul că fac parte din producția din acest an.
Muniția de calibrul 152 mm formează coloana vertebrală a artileriei ruse. Sisteme autopropulsate vechi precum 2S3 Acacia, 2S19 Msta-S, ori obuziere tractate D-20 și 2A65 Msta-B, folosesc astfel de muniție.
Obuzierele 2S5 Hyacinth-S și 2А36 Hyacinth-B folosesc muniție tot de 152 mm, dar dintr-o gamă diferită.
Rușii dispun și de tunuri autopropulsate de generație nouă, precum 2S35 Koalitsiya-SV care folosesc tot muniție de 152 mm și care au ca obiectiv înlocuirea sistemelor 2S19 Msta. Producția acestora a început în 2015, dar în contextul valului de sancțiuni care a afectat industria de apărare rusă, rămâne sub semnul întrebării producția lor.
În orice cazu, apariția pe front a muniției fabricată în 2022 indică faptul că a fost reluată producția în masă a calibrului 152 mm, întrucât din cauza invaziei Ucrainei la scară largă, Rusia și-a epuizat stocurile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News