Soldații ruși, acuzați de viol. Curtea Penală Internațională a lansat o investigație pentru crime de război
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Soldații ruși ”violează femei în orașe ucrainene”, susține ministrul de la Kiev, în timp ce Putin dezlănțuie teroarea într-un alt oraș și 47 sunt uciși într-un atac cu ”bombă cu dispersie”. 

Soldații ruși ar fi violat femei în orașele ucrainene capturate, a susținut ministrul de externe al țării, în ceea ce ar fi doar cea mai recentă atrocitate împotriva civililor nevinovați prinși în sângeroasa invazie a lui Vladimir Putin.

Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a declarat: ”Când bombele cad asupra orașelor voastre, când soldații violează femei în orașele ocupate - și avem numeroase cazuri, din păcate, când soldații ruși violează femei în orașele ucrainene – este greu să vorbim despre eficiența dreptului internațional. Însă acesta este singurul instrument al civilizaţiei pe care îl avem la dispoziţie pentru a ne asigura că în cele din urmă cei care au declanşat acest război vor fi aduşi în faţa justiţiei", a declarat Kuleba, informează Reuters.

Declaratia lui a venit după ce o instituție de presă ucraineană a susținut că au fost raportate unsprezece cazuri de viol săvârșite de către soldații ruși în Herson - primul și singurul oraș important capturat de forțele lui Putin după mai bine de o săptămână de luptă.

Se pare ca Rusia a întețit războiul de teroare împotriva civililor ucraineni. Au avut loc bombardamente fără discriminare în marile orașe ucrainene, lăsând in urmă morți, persoane civile, sute de nevinovați.

Curtea Penală Internațională a anunțat pe 3 martie lansarea unei investigații pentru crime de război pe care armata rusă le-ar fi comis în timpul invadării Ucrainei, după ce un număr fără precedent de țări au cerut deschiderea unei astfel de anchete, scrie The Guardian.

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a declarat că va începe ”cât mai repede cu putință” să documenteze posibile crime împotriva umanității sau genocid comise în Ucraina.

Având in vederea că cererea pentru o astfel de investigație a fost făcută de 39 de țări  va scurta cu câteva luni procesul, deoarece îi va permite lui procurorului-șef Khan să pună in mișcarea acțiunea fără a mai fi nevoit sa ceară aprobarea Curții Internaționale de Justiție de la Haga.

Karim Khan a mai precizat că o echipă de investigatori se îndreaptă deja spre Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel