Soldați români, reînhumați în cutii de carton. Ce nu s-a spus despre scandalul momentului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Un număr de 345 de militari români, căzuți în luptele de la Stalingrad (1942-1943), au fost reînhumați pe 29 septembrie la Cimitirul Militar Român de la Rossoșka, în apropiere de Volgograd (fostul Stalingrad). După ce în presă au apărut fotografii cu osemintele soldaților în cutii de carton și nu în sicrie, s-a iscat un întreg scandal care în mare parte a fost politizat.

În 2013 în timpul vizitei la Moscova, Titus Corlățean, pe atunci ministru de Externe, a purtat discuții cu Serghei Lavrov, în urma cărora autoritățile ruse și-au dat acordul pentru amenajarea unui cimitir românesc în zona Stalingrad-ului. În 2015 a avut loc ceremonia primei parcele din cimitirul românesc. 

Ceremonia desfășurată în acest an, pentru înhumarea a 345 de ostași români căzuți la Stalingrad, a fost umbrită de ostilitatea părții ruse. Pe lângă protestul în tăcere ale comitetelor de veterani ruși care acuzau Armata Română ”fascistă” de invazie și crime de război, existând vădite presiuni publice înaintea ceremoniei de înhumare a soldaților români, ostașii României au fost înhumați în cutii de carton, fapt ce a trezit o puternică reacție în țară.

Însă emoția subiectul a fost folosită pentru o puternică politizare. Jurnalistul Val Vârcu subliniaza că ”până în 2013 nu am avut niciun acord cu Rusia, au zăcut soldații români fără cruce, fără slujbă. S-a reușit încheierea acestui acord, au început activitățile de identificare pe care le fac rușii, inclusiv înhumarea. Așa este acordul.

Cum noi îngrijim cimitirele cu soldați sovietici din România, ei au înhumat soldații români. Aceste atacuri politice care țintesc să lovească MApN și MAE, ne lovesc indirect. Dacă rușii nu vor, va fi greu să mai fie înhumați soldați români. Rușii au organizat reînhumarea, ce putea face delegația României? Să refuze reînhumarea?”, s-a întrebat Val Vâlcu.

Totodată, jurnalistul acuză ”superficialitatea presei care pornește de la o imagine emoțională fără să meargă în adâncimea subiectului. Informația e preluată cu îndârjire de toată lumea din comoditate fie că nu se documentează, fie că au interese politice. Ne facem singuri rău”, a mai precizat Val Vâlcu.

”Atâta au vrut rușii. Important e că sute de ostași români au beneficiat de o slujbă și au o cruce deasupra capului. Era mai bine să nu avem deloc? Să rămână fără cruce, fără nume, fără slujbă? Atâta au făcut rușii. În 80 de ani nu au făcut nimic” a concluzionat jurnalistul.

În urma incidentului, Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a cerut Corpului de Control al MApN să verifice modul în s-a organizat reînhumarea soldaţilor români în cimitirul de la Rossoşka.

Stalingrad reprezintă una dintre cele mai cumplite înfrângeri din istoria Armatei Române. La Stalingrad, aproximativ 160.000 de militari români au murit, au fost răniți, au dispărut sau au ajuns în Gulaguri.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel