Șoigu, pus la colț de Putin. Cum a ajuns din mare general, subiect de glume pentru soldații Kremlinului. "A încetat să mai joace vreun rol"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Șoigu, pus la colț de Putin. Cum a ajuns din mare general, subiect de glume pentru soldații Kremlinului. "A încetat să mai joace vreun rol" / Foto: Kremlin.ru
Șoigu, pus la colț de Putin. Cum a ajuns din mare general, subiect de glume pentru soldații Kremlinului. "A încetat să mai joace vreun rol" / Foto: Kremlin.ru
Serghei Șoigu ar fi ajuns subiect de glume pentru soldații Kremlinului. 

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, este marginalizat de președintele Vladimir Putin, după ce nu a reușit să obțină o victorie rapidă și decisivă în războiul din Ucraina, potrivit informațiilor britanice, scrie New York Post. Ministerul Apărării din Regatul Unit a raportat luni într-un buletin de informații, citând rapoarte independente din mass-media rusă, că majoritatea comandanților militari ruși au început să-l informeze direct pe Putin despre progresul războiului, care a stagnat și este acum la a șaptea lună.

Autoritățile britanice mai susțin că "ofițerii și soldații ruși cu experiență în război probabil îl ridiculizează în mod obișnuit pe Șoigu pentru conducerea sa ineficientă". 

Serviciile secrete britanice au sugerat că Șoigu, care a lucrat ani de zile în industria construcțiilor înainte de a intra în politică, "probabil că s-a luptat de mult să-și depășească reputația de lipsă de experiență militară substanțială".

Șoigu, cel mai longeviv ministru în Guvernul rus



Şoigu, în vârstă de 67 de ani, este cel mai longeviv ministru în Guvernul rus, conducând Ministerul Situaţiilor de Urgenţă din 1991 până în 2012, când a fost numit de Putin la conducerea Ministerului Apărării. În această calitate, Șoigu a condus anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. El a fost mult timp considerat aliatul apropiat și confidentul lui Putin și un membru al cercului strâns al liderului de la Kremlin.

La marcarea a șase luni de război, de săptămâna trecută, care a coincis cu ziua independenței Ucrainei, Șoigu a susținut că Rusia a încetinit în mod deliberat ritmul campaniei sale militare pentru a minimiza victimele civile.

Vorbind la o întâlnire a miniștrilor Apărării ca parte a Organizației de Cooperare de la Shanghai, Șoigu a spus că așa-numita operațiune militară a Kremlinului "se derulează conform unui plan stabilit" și a promis că "toate obiectivele vor fi atinse". Dar șeful serviciilor secrete a apărării ucrainene, Kyrylo Budanov, a susținut că adevăratul motiv al încetinirii a fost "oboseala morală și fizică" a soldaților invadatori din cauza luptei, care, după ultimele estimări occidentale, a provocat peste 47.000 de victime, împreună cu mii de echipamente militare distruse.

În primele săptămâni ale războiului, Șoigu a dispărut din vizorul public timp de câteva săptămâni, lansând speculațiile că ar fi suferit un atac de cord. La sfârșitul lunii iunie, Kremlinul a lansat un videoclip în care se presupune că Șoigu vizitează trupele ruse care luptă în Ucraina.

"Şoigu a încetat să mai joace vreun rol în Ministerul rus al Apărării încă de acum trei luni"

Serghei Şoigu a încetat să mai joace vreun rol la conducerea armatei ruse încă de acum trei luni, a declarat luni consilierul ministrului ucrainean de interne Vadim Denisenko, conform agenţiei ucrainene de presă Ukrinform, transmite Agerpres.

"De fapt, cred că Şoigu a încetat să mai joace vreun rol în Ministerul rus al Apărării încă de acum trei luni. Atât (Valeri) Gherasimov (şeful Statului Major rus), prim-adjunct al ministrului rus al apărării, cât şi Şoigu nu mai sunt, de fapt, la conducerea armatei ruse", a declarat Denisenko.

Dacă generalul Valeri Gherasimov în genere nu apare nicăieri, ministrul Şoigu trebuie să îndeplinească anumite funcţii simbolice.

"De facto, el (Şoigu) a încetat de mult să mai reprezinte ceva pentru ofiţerii ruşi", adaugă acelaşi consilier ucrainean, potrivit căruia preşedintele Vladimir Putin a preluat întregul management al armatei ruse.

Generalii îi raportează "direct lui Putin despre tot ce se întâmplă în armată şi pe front, dar şi în complexul militar-industrial al Federaţiei Ruse", susţine Denisenko, adăugând că Şoigu este în prezent mai mult o "anexă", care este scoasă atunci când este necesar să se facă anumite fotografii. Potrivit oficialului ucrainean, ministrul Apărării în Federaţia Rusă este, de fapt, Vladimir Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel