Şoigu amenință că înaintarea trupelor ruse în Ucraina va depinde de ce arme trimite Occidentul Kievului
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Discuție între Șoigu și liderul Pentagonului, în urma incidentului cu drona americană / Foto: Kremlin.ru
Discuție între Șoigu și liderul Pentagonului, în urma incidentului cu drona americană / Foto: Kremlin.ru
Serghei Șoigu amenință că trupele ruse vor avansa dacă Occidentul mai livrează armei Ucrainei.

Profunzimea înaintării trupelor ruse în timpul "operațiunii militare speciale" din Ucraina, așa cum este numit în Rusia războiul lansat în țara vecină, va depinde, printre altele, de ce arme cu rază lungă de acțiune va primi Kievul din țările occidentale, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, scrie Interfax.

"Depinde de ce arme vor fi emise", a spus el duminică în emisiunea "Moscova. Kremlin. Putin" de la postul de televiziune "Rusia-24".

Serghei Șoigu a răspuns solicitării de a comenta cuvintele președintelui rus Vladimir Putin care a declarat că cu cât Occidentul furnizează Ucrainei mai multe sisteme cu rază lungă, cu atât mai mult Rusia va împinge amenințările de la granițele sale.

Putin a spus într-un mesaj adresat Adunării Federale din 21 februarie: "Cu cât vin mai multe sisteme occidentale cu rază lungă de acțiune în Ucraina, cu atât vom fi forțați să îndepărtăm amenințarea de la granițele noastre. Acest lucru este firesc".

Armata ucraineană susține că ofensivele ruse întreprinse lângă Iahidne au eșuat

Armata ucraineană a anunţat duminica aceasta că ofensivele ruse întreprinse zilele trecute lângă localitatea Iahidne au eşuat, după ce grupul de mercenari Wagner a clamat capturarea acestei localităţi din estul Ucrainei, situată lângă o zonă de lupte intense, informează duminică Agerpres, citând Reuters.

Statul Major al forţelor armate ucrainene a anunţat într-un raport actualizat duminică dimineaţa că Rusia continuă să-şi concentreze eforturile ofensive de-a lungul întregii linii a frontului din jurul oraşului Bahmut, unde se află Iahidne.

Bătălia pentru oraşul Bahmut - unde mai sunt în jur de 5.000 de locuitori dintre cei circa 70.000 la cât se cifra populaţia acestui oraş înainte de război -, durează deja de luni de zile şi este una dintre cele mai sângeroase ale invaziei ruse, care a început în urmă cu un an.

Ce spunea PrigojinLiderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat sâmbătă că forţele sale au capturat Iahidne. Vineri, el a clamat preluarea controlului asupra Berhivka, localitate situată în suburbia oraşului Bahmut.

Însă, cel mai recent raport al forţelor militare ucrainene susţine că atacurile continuă, informând despre "ofensive eşuate" ale ruşilor lângă şase localităţi, inclusiv Iahidne şi Berhivka, în regiunea Doneţk, pe care Moscova a pretins că a anexat-o.

Reuters nu a putut verifica aceste rapoarte ale ambelor tabere.

Lupte crâncene lângă BahmutPotrivit buletinului informativ de duminică al Ucrainei, forţele ruse au bombardat zilele trecute zone din 22 de localităţi de-a lungul acestei părţi de pe linia frontului din regiunea Doneţk, în timp ce Ucraina a respins 71 de atacuri în Doneţk şi în alte zone de-a lungul liniei frontului.

Luptele feroce de-a lungul liniilor frontului în sudul şi estul Ucrainei, mai ales lângă Bahmut, constau acum în tentative ale ambelor părţi de a avansa uneori şi numai câţiva metri.

Rusia a înregistrat unele progrese în jurul oraşului încercuit Bahmut, însă a eşuat să-l captureze "la timp", pentru a-i putea oferi preşedintelui rus Vladimir Putin o victorie pe care să o anunţe cu ocazia unui an de la declanşarea invaziei sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel