Soia, beneficii pentru sănătate. Protejează organismul
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Polina Tankilevitch)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Polina Tankilevitch)
Din ce în ce mai multe persoane decid să profite de beneficiile proteinelor din soia. Iată ce beneficii are pentru sănătate...

Acest aliment pe bază de plante este o sursă completă de aminoacizi esenţiali care au un efect pozitiv asupra funcţiilor vitale ale organismului. Soia este o specie din familia leguminoaselor, cultivată din cele mai vechi timpuri pentru consumul uman, scrie Rador, citând Vesti.

Proteina obţinută din boabele de soia este de înaltă calitate și se remarcă prin faptul că este o sursă majoră de aminoacizi vegetali, ideală pentru înlocuirea alimentelor proteice de origine naturală. Consumul său este eficient pentru menţinerea şi refacerea muşchilor după antrenamentul fizic, ceea ce favorizează formarea masei musculare. În plus, are o valoare energetică ridicată şi susţine funcţii importante precum sinteza hormonală şi absorbţia nutrienţilor.

Soia, diferită de celelalte alimente cu proteine vegetale

Spre deosebire de alte alimente cu proteine vegetale, soia furnizează toţi aminoacizii esenţiali. În plus, oferă flavonoide, izoflavonoide, acid fenolic şi alte componente cu acţiune antioxidantă. Prin urmare, includerea sa în dietă protejează organismul de radicalii liberi şi favorizează pierderea în greutate. Spre deosebire de proteinele animale, soia este o alternativă fără colesterol, grăsimi saturate şi alte elemente dăunătoare sănătăţii. Este potrivită şi pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză şi poate fi utilă ca înlocuitor al cărnii.

Citește și:

Beneficiile ciocolatei pentru sănătate. Rezultate impresionante pentru cei care o consumă timp de două săptămâni

Oamenii de ştiinţă al căror studiu a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition pot garanta beneficiile ciocolatei. Experţii au efectuat un sondaj la care au participat peste 20 de mii de englezi.

În cursul cercetării, experţii au descoperit că subiecţii care consumau două batoane de ciocolată pe zi aveau cu 11% mai puţine şanse de a suferi de un atac de cord sau un accident vascular cerebral decât cei care nu mâncau deloc ciocolată. În plus, iubitorii de ciocolată au un risc cu 25% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, scrie Rador, citând Zdrave.

Studiul devine şi mai interesant dacă luăm în considerare faptul că majoritatea participanţilor au consumat ciocolată cu lapte, nu neagră. Ciocolata neagră este considerată mai sănătoasă datorită conţinutului scăzut de zahăr.

La Institutul din Copenhaga, cercetătorii au ajuns la concluzia că o bucată mică de ciocolată neagră poate atenua senzaţia de foame, iar experţii de la Universitatea din L'Aquila, Italia, au descoperit că persoanele care au mâncat o bucată de ciocolată neagră timp de două săptămâni şi-au redus aportul de zahăr cu 50%.

Cu toate acestea, este important să ne amintim că ciocolata poate avea în continuare un impact negativ asupra sănătăţii. Laptele şi ciocolata albă au în principal această proprietate. Abuzul duce la obezitate, distrugerea smalţului dinţilor, probleme cu tractul gastro-intestinal, diabet, alergii şi probleme de piele.

Vezi și: Banala apă cu lămâie, beneficii extraordinare pentru sănătate. Ar trebui să o bei în fiecare dimineață

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel