Şoferii români, supuşi la abuzuri de către angajatorii europeni. Cosmin Boiangiu: Trebuie să ne asigurăm că sunt protejaţi
Cosmin Boiangiu, directorul executiv al celei mai noi agenții europene, Autoritatea Europeană pentru Muncă (ELA - European Labour Authority), a vorbit la DC News, în emisiunea "Din culisele Europei", despre situaţia celor care muncesc în domeniul transporturilor, despre drepturile pe care le au dar şi despre abuzurile la care sunt supuşi de către unii angajatori.
"O mare prioritate pentru noi în acest an va fi transportul rutier. Cunosc din interior toate controversele politice care au fost legate de acest dosar, dar noi avem o abordare pragmatică. Vrem să ne concentrăm pe implementarea, aplicarea concretă a acestui pachet legislativ foarte complex. Trebuie să ne asigurăm că e aplicat într-un mod cât mai coerent de către toate statele membre şi că toţi – în primul rând muncitorii, şoferii în acest caz – care desfăşoară o activitate foarte importantă pentru economia europeană, sunt protejaţi. Sunt protejaţi de abuzuri, sunt protejaţi de angajatori care practic de multe ori îi exploatează de multe ori.
Trebuie să ne asigurăm, totodată, că drepturile companiilor care prestează aceste servicii de transport sunt, la fel, respectate şi că pot să ofere servicii în toate statele europene în deplină libertate şi fără bariere de orice natură.
Va fi o acţiune complexă, vrem să ne asigurăm în primul rând că pachetul este bine implementat, că transportatorii au informaţiile adecvate despre ceea ce trebuie să se implementeze, că şoferii îşi cunosc aceste drepturi. Vom avea o campanie de informare în primul rând", a explicat, în cadrul emisiunii, Cosmin Boiangiu.
Campanie de informare la nivel european
Directorul executiv al Autorităţii Europene pentru Muncă a subliniat faptul că şoferii de multe ori sunt supuşi unor abuzuri de către angajatori la nivel european şi că este necesar ca aceştia să beneficieze de campanii de informare în care să afle care le sunt drepturile.
Trebuie să cuplăm inspecţiile care se fac la nivel european cu partea de informare. Trebuie ca şoferul român să fie corect informat şi e o chestiune de bază să fie informat în limba sau, sau într-o limbă pe care o cunoaşte.
O dată ce ajunge la locul de muncă, se trezeşte că trebuie să locuiască în condiţii improprii, de multe ori stau chiar şi 8-10 oameni într-un container, în condiţii foarte dificile, timpii de lucru nu sunt respectaţi. Beneficiile pe care le primesc sunt cele din statul în care munceşti, nu din cel din care pleci: ai dreptul la concediu, ai dreptul la asigurări medicale poate, la diverse alte beneficii pe care trebuie să le primeşti.
Oamenii trebuie să cunoască aceste drepturi iar noi trebuie să ne asigurăm, împreună cu statele membre, că drepturile le sunt respectate.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News