Şoferii de UBER, BOLT şi YANGO, controlaţi de poliţie
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Poliţiştii din Capitală au demarat seria controalelor la şoferii care folosesc aplicaţii de ridesharing, repcum Uber, Bolt sau Yango. În primele 24 de ore au fost aplicate deja 39 de sancţiuni. 

"În noaptea de 01/02.februarie a.c., polițiștii Brigăzii Rutiere au acționat în mai multe puncte din municipiul Bucuresti în vederea reducerii riscului rutier în rândul participanților la trafic, verificarea legalității efectuării transportului alternativ cu un conducator auto, respectiv a transportului de persoane in regim de taxi si implicit pentru sancţionarea celor care deşi sunt autorizaţi nu respectă standardele de calitate si siguranta rutiera. De asemenea, în contextul diminuarii nivelului de victimizare a populatiei prin accidente rutiere testarea conducătorilor auto cu aparatul alcooltest/drugtest a reprezentat o prioritate pentru politistii rutieri care au urmarit cu ocazia controalelor efectuate depistarea conducatorilor auto care se deplaseaza pe drumurile publice sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor psihoactive", informează Poliția Capitalei.

39 de şoferi amendaţi 

Potrivit sursei citate, au fost aplicate 39 sancțiuni contravenționale (14 transport alternativ, 17 transport in regim de taxi, 8 OUG 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice), în valoare de peste 24.000 lei. Totodată, au fost identificați doi conducători auto care efectuau în mod ilegal transport de persoane, fără a deține copie conformă a autorizației de transport alternativ, respectiv autorizație taxi, context în care, s-a aplicat o amenda in cuantum de 1000 de lei, iar ca masura complementara, politistii rutieri au dispus suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculelor respective, prin reținerea certificatului si a plăcuțelor cu numarul de înmatriculare, scrie Mediafax. 

"În cadrul activităților de control au fost retrase 7 certificate de înmatriculare (3 transport alternativ, 3 taxi, 1 alte categorii de autovehicule-pentru folii neomologate aplicate pe geamuri) și au fost intocmite 2 dosare de cercetare penala pentru savarsirea infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice, respectiv a substantelor psihoactive. Acest tip de acțiuni vor fi organizate în permanență de către Brigada Rutieră și vor fi vizați atât conducătorii auto ce efectuează transport alternativ, cât și cei care efectuează transport de persoane în regim taxi, în vederea impunerii unui climat de ordine publică și siguranță rutieră pe drumurile publice din Municipiul București", mai precizează Poliția Capitalei.

Cine a fost amendat

"În jurul orei 23.50, pe Bd. Regina Elisabeta a fost depistat un bărbat în vârstă de 51 de ani, care efectua transport alternativ de persoane cu un autoturism prin intermediul unei platforme digitale, fără a deține pentru acesta copie conforma a autorizatiei pentru transportul alternativ eliberata de Autoritatea Rutiera Romana. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1000 lei, iar ca masura complementara s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului pentru o perioada de 6 luni, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numarul de înmatriculare.

În jurul orei 23.15, un barbat in varsta de 33 de ani a fost depistat pe Splaiul Unirii intersectie cu str. Selari în timp ce efectua transport alternativ de persoane cu un autoturism prin intermediul unei platforme digitale fara a detine certificat de atestare a pregatirii profesionale, ecusoanele de transport alternativ și inspectie tehnica periodica pentru efectuarea transportului alternativ realizată la 6 luni. Persoana în cauză a fost sancționată contraventioal cu amenda in cunatum de 3305 lei, iar ca masura tehnico-administrativa s-a dispus retinerea certificatului de inmatriculare.

În orei 04.10, în timp ce conducea un autoturism pe Bd. Lascar Catargiu, un tanar de 19 ani a fost inregistrat de apartul radar cu viteza de 80 km/h, limita de viteza pe sectorul de drum respectiv fiind de 60 km/h. Acesta a fost sanctionat cu amenda în cuantum de 290 și 2 puncte de penalizare aplicabile permisului de conducere. Totodată conducatorul autoturismului a fost testat de politistii rutieri cu aparatul DrugTest care a indicat prezenta in organism a patru substante psihoactive și anume:Cocaina, Benzodiazepina, Canabis, Amphetamine. Conducatorul autoturismului a fost transportat la sediul INML în vederea recoltarii probelor biologice. În cauza a fost intocmit dosar de cercetare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenta substanelor psihoactive.

În orei 02.30 un barbat in varsta de 28 de ani a fost depistat pe bd. Timisoara in timp ce conducea un autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice. Persoana în cauză a fost testată cu apartul alcooltest, rezultatul fiind de 1,02 mg/l alcool pur in aerul expirat. Acesta a fost condus la sediul INML in vederea recoltarii de probe biologice necesare stabilirii alcoolemiei in sange. În această situatie s-a intocmit dosar de cercetare penala pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice.", mai transmit poliţiştii. 

Noile reglementări vizează serviciile "ridesharing" au intrat în vigoare sâmbătă, 1 februarie. Astfel, șoferii care lucrează cu aplicaţiile de "ridesharing" trebuie să obţină mai multe avize şi certificate pentru a-şi putea continua activitatea, altfel riscă amenzi usturătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel