Șoferii care nu trebuie să plătească impozitul auto, deși au mașina înmatriculată în România
Iată cine sunt românii care nu trebuie să plătească impozit auto.
Cetățenii români au obligația să plătească impozitul auto pentru autovehiculele pe care le dețin conform legislației în vigoare. Această obligație fiscală reprezintă un aspect esențial al sistemului legal și trebuie să fie respectată de toți proprietarii de vehicule în țară. Cu toate acestea, există și situații excepționale în care plata impozitului auto nu este obligatorie, iar aceste excepții sunt adesea necunoscute de majoritatea românilor.
Această responsabilitate fiscală trebuie respectată de către toți deținătorii de vehicule în România. Totuși, există și excepții de la plata impozitului auto, despre care puțini români sunt conștienți, potrivit Spy News. Potrivit Codului Fiscal, fiecare cetățean român care deține un vehicul ce necesită înregistrare sau înmatriculare în România este obligat să plătească impozitul auto anual pentru acesta. Este important de menționat că în conformitate cu aceste reglementări, proprietarii care au deținut un autovehicul la data de 31 decembrie 2023 sunt obligați să achite impozitul corespunzător pentru acest an fiscal, indiferent de faptul că, în intervalul dintre începutul anului și prezent, l-au vândut.
Plata impozitului se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv. Dacă proprietarii aleg să plătească întregul impozit până la data de 31 martie, ei pot beneficia de o bonificație care poate ajunge până la 10%, conform unei hotărâri adoptate de consiliul local.
Care sunt românii care nu trebuie să plătească impozitul auto
Conform prevederilor Codului Fiscal, există anumite categorii de români care sunt scutiți de plata impozitului auto. Printre aceste categorii se numără:
Mașinile veteranilor sau văduvelor de război;
Persoanele cu handicap grav sau accentuat, precum și cele încadrate în gradul I de invaliditate;
Vehiculele istorice;
Vehiculele electrice.
Aceste scutiri și reduceri sunt stabilite în conformitate cu legislația fiscală în vigoare și reprezintă o formă de sprijin pentru anumite categorii vulnerabile sau pentru promovarea unor tehnologii sau obiective specifice în domeniul transportului.
De asemenea, pentru vehiculele hibride, impozitul este redus cu cel puțin 50%, conform unei hotărâri adoptate de consiliul local. În cazul unui ataș, impozitul este echivalent cu 50% din cel perceput pentru motociclete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News