Data publicării:

Șoferii care circulă haotic vor putea fi reclamați online, direct pe o aplicație specială a poliției 

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Șoferii care văd alți participanți la trafic că încalcă flagrant regulile de circulație vor putea transmite imaginile pe o aplicație special creată de Ministerul Afacerilor Interne. 

Începând de duminică, cetățenii vor putea sesiza comportamentele agresive în trafic prin intermediul aplicației Ministerului Afacerilor Interne, accesibilă la adresa hub.mai.gov.ro, secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere).

"Prevenirea şi combaterea violenţelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acţiune pentru Poliţia Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituţionale, identificarea şi implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere. Începând cu data de 27 octombrie, pe aplicaţia M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informaţii despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice," a anunțat Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă emis sâmbătă.

Pentru a raporta un incident, participanții la trafic trebuie să includă informații de identificare, cum ar fi numele, prenumele și codul numeric personal sau, după caz, codul de identificare, datele de contact, un număr de telefon și adresa de corespondență. Sesizarea trebuie să fie însoțită de o declarație pe propria răspundere privind veridicitatea faptelor raportate și a oricăror înregistrări audio-video atașate, alături de detalii precise despre data, ora și locul incidentului, astfel încât acesta să poată fi identificat corect.

Ce se poate reclama prin aplicație? Manevrele vizate

Conform legislației în vigoare, cetățenii pot raporta manevre agresive pe drumurile publice, inclusiv deplasările haotice de pe o bandă pe alta pentru a depăși coloane de vehicule, întoarcerea cu frâna de mână, pornirea cu patinarea excesivă a roților, apropierea periculoasă de alte vehicule și frânarea bruscă pentru intimidare. De asemenea, pot fi semnalate abuzurile de semnale sonore și luminoase pentru a forța eliberarea benzii, mersul cu o roată la motociclete și mopede, condusul în marșarier pentru intimidare, derapajele intenționate, precum și accelerarea repetată pentru a deranja persoanele aflate în apropiere.

Articolul 100/3/i din OUG 195/2002 reglementează sancțiunile pentru comportamentul agresiv la volan, acestea fiind cuprinse între 4 și 5 puncte de amendă (660-825 de lei) și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile.

Inițiativa MAI urmărește să sancționeze comportamentele agresive ale șoferilor, pentru a reduce incidența accidentelor grave pe drumurile publice și pentru a asigura un trafic mai sigur, se mai arată în comunicatul instituției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel