Șoferi adormiți la volan. Statistici îngrijorătoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Unu din opt (13%) şoferi din Marea Britanie recunoaşte că a adormit la volan, sugerează un sondaj recent, citat vineri de Press Association.

Studiul a fost comandat de organizaţia AA Charitable Trust pentru a marca lansarea unei campanii de conştientizare privind pericolele conducerii autovehiculelor în stare de somnolenţă. Potrivit informaţiilor oficiale, 62 de persoane au decedat şi 462 au fost grav rănite anul trecut pe drumurile din Marea Britanie în accidente în care oboseala a fost un factor determinant.

Se estimează că cifra reală ar fi mult mai mare din cauza deficienţelor de raportare. Un studiu publicat de Consiliul parlamentar consultativ pentru siguranţa transporturilor în martie 2016 estima că până la un sfert dintre accidentele mortale sunt cauzate de şoferi care au adormit la volan. Sondajul AA Charitable Trust la care au participat 20.561 de şoferi a concluzionat că bărbaţii au o probabilitate de trei ori mai mare în comparaţie cu femeile să recunoască faptul că au adormit la volan (17% faţă de 5%).

Motivele invocate cel mai adesea pentru conducerea autovehiculelor în condiţii de oboseală au fost activitatea extenuantă de peste zi la locul de muncă (39%), monotonia călătoriei (33%) şi efectuarea deplasării la ore înaintate (27%).

Directorul organizaţiei, Edmund King, a descris starea de somnolenţă drept unul dintre cele mai subestimate riscuri pe şosele.

Accidente catastrofice

Accidentele în care este implicat un şofer somnolent tind să fie catastrofice. Dacă un şofer adoarme la volan nu frânează înaintea unui impact şi nu face nicio încercare de a vira pentru a evita coliziunea. 'Un şofer care aţipeşte doar trei sau patru secunde pe o autostradă parcurge o distanţă similară cu cea a lungimii unui teren de fotbal cu ochii închişi, a explicat King.

Coborârea geamului, cântatul sau pornirea radioului nu sunt remedii pentru oboseală, ci mai degrabă simptome. Dacă o persoană simte că oboseala îşi face apariţia în timp ce conduce trebuie să oprească şi să facă o pauză, a subliniat reprezentantul AA Charitable Trust.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
_item" style="border-top: 2px solid #d4d4d4;min-height: 33px;">
Conductele, schimbate în doar doi ani în București, dar nu va vrea nimeni. Explicația lui Nicușor Dan
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel