Data actualizării:
Data publicării:

Sociologul Gelu Duminică: De ce primarii din Crevedia și Caracal nu au demisionat din funcție după explozie

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Sociologul Gelu Duminică a explicat, într-un interviu pentru DC News, ce i-ar putea determina pe primari, parlamentari, politicieni să demisioneze din funcțiile pe care le ocupă în momentul când se întâmplă o tragedie cumplită, precum ce s-a întâmplat la Crevedia, Dâmbovița, unde a funcționat ilegal un GPL, timp de 3 ani, sub nasul primarului.

L-am întrebat pe Gelu Duminică ce explicație sociologică ar putea fi pentru un om, de exemplu primarul din Caracal, care a demisionat doar din PSD, dar nu și din funcția de primar? 

Citește aici - Ion Doldurea, primarul din Caracal, a demisionat din PSD. Fiul său era asociat la firma de GPL unde s-a produs explozia din Crevedia. Rămâne edil

DC News: De ce nu demisionează, în general, primarii, în momentul când în localitățile pe care le conduc se întâmplă tragedii cumplite? De exemplu, Ion Doldurea, primarul din Caracal, a demisionat din PSD. Este tatăl bărbatului care deținea firma cu stația GPL din Crevedia. Rămâne doar edil. De ce nu a demisionat și din funcția de primar? Și de ce nu a demisionat și Florin Petre, edilul din Crevedia?

 

'Dacă a spus că e nevinovat, de ce a mai demisionat din partid? Dacă te consideri nevinovat nu îți asumi o vină pe care nu o ai. Nu? De ce ar demisiona? Este foarte posibil ca în localitatea respectivă să mai fie votat încă o dată! De ce nu demisionează din funcția de primar? Un motiv ar fi faptul că opinia publică este foarte slabă, din acest punct de vedere. Dacă nu este presiune, de ce să demisioneze? Ceea ce noi am văzut până acum este faptul că politicienii au reacționat doar la presiuni! A demisionat din PSD, pentru că presiunea din partid a fost ca acesta să scoată partidul din ecuație. Prin urmare, a făcut singurul lucru care putea scoate partidul. A fost o presiune din interiorul partidului! Dacă la nivelul municipiului Caracal ar fi fost o presiune din partea lumii politice, societății civile ș.a.m.d. să demisioneze, poate că domnia sa ar fi luat în calcul acest lucru!', a declarat Gelu Duminică.

Citește și - Florin Petre, primarul din Crevedia, care știa de neregulile de la stația GPL, vorbe goale: Sunt născut și crescut aici, nu mi-am schimbat buletinul

 

 

'Din păcate, politicienii noștri se consideră, mai degrabă, stăpâni decât reprezentanți. În al doilea rând, ei folosesc funcția politică pentru a-și împuternici vocea și talentul. Pentru mine este surprinzător cum foarte mulți copii de politicieni, de primari, miniștri, fac afaceri foarte mari! Ironic vorbind, cred că spiritul acesta antreprenorial se transmite în momentul instalării în funcții politice. Cred că este acolo o legătură între capacitatea de a deține o funcție politică și cu cea de afaceri! În multe dintre afaceri, ca să spun așa, ei nu și-au folosit niciodată influența, niciodată funcția politică pentru a crea sinecuri, iar copiii lor sunt geniali, foarte buni manageri.', a punctat Gelu Duminică.

'Ne uităm că avem de-a face cu politicieni săraci, în general, în care au soții, copii, fini, cumetrii, prieteni foarte bogaț. Răzvan Exarhu a zis mai devreme, într-o postare, care mi-a plăcut foarte tare, faptul că la următoarele alegeri nu ar mai trebui să fie despre primari, parlamentari, ci despre fini, cumetri. Să îi alegem pe ei, nu pe primari! Aceștia sunt coloana vertebrală a țării, finii și cumetrii! Din păcate, cam asta se întâmplă!', a zis Gelu Duminică.

'Este o distanțare, din ce în ce mai mare, a politicianului de electorat. Să nu ne surprindă când vom vedea că partidele extremiste din România vor lua scoruri amețitoare la următoarele alegeri! Toată această nemulțumire față de construcția politică actuală, care se află la putere, va fi catalizată de forțele extremiste. Opoziția noastră, în momentul de față, nu înseamnă decât AUR și USR. USR nu mai prea poate să ia foarte mult, în momentul de față. Însă, AUR, pe un astfel de vot de blam este principalul beneficiar.', a spus Gelu Duminică.

'După Colectiv, când a existat acea presiune mare, ce s-a întâmplat la următoarele alegeri? I-au votat, din nou, pe aceiași! De exemplu, primarul Piedone. După ce a fost primar la Sectorul 4, a fost votat apoi la Sectorul 5. Dacă a pus asfalt și borduri, a fost mult mai bine văzut decât dacă ar investi în educație, de exemplu, sau în sănătate! Asfaltul și bordura contează, nu omul!', a mai zis sociologul Gelu Duminică, pentru DC News.

Citește și - Întrebarea zilei, după ce Florin Petre a fugit pe geamul primăriei Crevedia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel