Sociologul Dumitru Sandu: Sunt două Românii. A crescut diferenţa între Vaslui şi Ilfov
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Sociologul Dumitru Sandu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre decalajul dintre urban și rural.

Sociologul Dumitru Sandu a fost invitat la interviurile DC News unde a vorbit despre decalajul dintre mediul urban și cel rural din România:

„Cele două Românii, nu politic, ci ca nivel de dezvoltare, sunt România urbană și România rurală. Dacă te uiți, starea de sănătate e foarte importantă în discuția despre dezvoltare-sărăcie. Dacă te uiți ce s-a întâmplat cu rata mortalității infantile (decese de copii < 1 an la 1000 născuți) din 1990 până anul trecut, constați că practic lucrurile nu s-au schimbat foarte mult.

Sigur că România a făcut progrese față de anii 90, dar decalajul de nivel de viață măsurat cu rata mortalității infantile a rămas cam același. Decalajul din acest punct de vedere, al stării de sănătate măsurată prin rata mortalității infantile, s-a redus abia în ultimii 4-5 ani. Nu mai e un decalaj de aproximativ 4-5 promile (decese la 1000 de persoane), ci e mai mic, dar el rămâne. Totuși, dacă te uiți la alte criterii, diferența între Vaslui și Ilfov spre exemplu, ca județe, a crescut foarte mult. Amplitudinile s-au accentuat.“, a precizat sociologul Dumitru Sandu.

VEZI AICI STUDIUL COMPLET. 

Dezvoltarea orașelor mici și a comunelor. Dumitru Sandu: Dacă nu se găsesc formule de cooperare, nu se rezolvă problema

Invitat la interviurile DC News, sociologul Dumitru Sandu a vorbit despre importanța Grupurilor de Acțiune Locală în România: 

„Dacă lași decalajele să meargă la nesfârșit este incorect din punct de vedere social. De ce unii oameni trebuie să trăiască mai rău și alții mai bine din simplu fapt că trăiesc în zone diferite ale țării? Aș da exemplul cu Alianța Vestului, orașele mari din vestul țării, Timișoara, Cluj, Arad, Oradea care au încercat să găsească forme de cooperare astfel încât să poată ajunge mai ușor la bani europeni.

Una dintre soluții, în afară de descentralizare și reorganizare administrativă, una dintre soluțiile de rezolvare parțială a problemelor e multiplicarea formelor de cooperare între unitățile teritoriale. Există și este cunoscută tema, în toată Uniunea Europeană, inclusiv în România, a GAL-urilor (Grupuri de Acțiune Locală), care sunt asocieri între comune și orașe mici pe diferite proiecte și foarte multe merg bine încât orice formă de cooperare între unități teritoriale învecinate poate reduce din probleme (...).“, a precizat sociologul Dumitru Sandu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel