Sociologul Bulai îi dă dreptate lui Ciolacu cu privire la stadionul Ghencea. ”Stadionul e pe banii românilor, nu e pe banii primarului”
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Sociologul Alfred Bulai s-a declarat indignat de intervenţia mediului politic în fotbalul românesc. 

"Eu am o problemă serioasă legată de principii. Nu înţeleg de ce primăriile finanţează echipe de fotbal. Mai ales că e o chestie de business, nu de sport. Că dacă ar fi de sport, să finanţeze atletism, şah, etc. Nu văd de ce ministerele să aibă stadioane. Baza sportivă este autonomă şi deserveşte o populaţie. Să zicem că şi pe ăia din ministere, dar trebuie să aibă regim public. 

Din păcate, comuniştii au venit cu ideea de egalitate. Nu ne-a plăcut când a fost egalitate pe bune, în anii 1950-1960, şi s-au inventat serviciile speciale pentru elite. Au început cu sportul. Era altceva să fii la bazele sportive ale ministerelor. Apoi toate ministerele şi-au făcut propriile spitale, policlinici. Au început ăia de la Interne şi de la Armată, şi şi-au făcut toţi. Era, de fapt, o invalidare a sistemului egalitar. Au apărut casele de protocol ale partidului, hoteluri de partid, etc.

Ori, vezi tu, a rămas această mentalitate în care să creezi servicii speciale, altele decât pentru populaţie. Din păcate, există în continuare filozofia asta. Nimeni nu a stat să afle câte case de vacanţă au ministerele. Ăia de la minerit au avut staţiuni întregi. În momentul în care eu permit să existe asemenea investiţii care nu au legătură cu logica publică...

E de fapt o logică falsă privată. Privatul poate să îşi facă parcul lui. E treaba lui ce face cu banii lui. Logica privatului e că îşi face echipă de fotbal, tenis, ce sport vrea el, stadioane pe banii lui, şi face ce vrea.

Obiectivele astea, atât timp cât sunt pe bani publici, trebuie să fie de interes public. Orice încercare de a sugera că sunt proprietate privată, şi asta fac de exemplu şi primăriile, care definesc regimul unui stadion... Stadionul e pe banii românilor, nu e pe banii primarului. Nu există logica asta privată, ea trebuie să dispară în cazul statului. Statul are obiective în interes public. A, le poate privatiza, să le vândă, e un lucru care se poate întâmpla. Asta da", a declarat Alfred Bulai la Nod în Papură. 

Unul dintre principalele subiecte din fotbalul românesc în startul de sezon al Superligii a fost folosirea stadionului Ghencea de către FCSB. Cei de la CSA Steaua, club susţinut de MApN, au refuzat să permită accesul echipei lui Gigi Becali pe stadionul Ghencea, şi a fost nevoie de intervenţia premierului Marcel Ciolacu pentru ca FCSB să poată juca pe Ghencea. 

CITEŞTE ŞI - Duckadam vs Lăcătuş, replici acide pe tema FCSB în Ghencea. "Dar tu poate nu îmi eşti drag mie...!"

"Aici, Ciolacu a avut dreptate. Nu a fost interesat de chestii personale. Dacă deserveşti interesul public, trebuie să permiţi oricui, în baza legii, accesul. Nu poţi lua o decizie personală. Poate să nu îţi placă de cineva, poate ţi-a furat sandvişul, dar nu poţi lua decizii personale. E ca şi m-aş duce eu la o instituţie guvernamentală şi nu aş angaja pe cineva că e urât, blond sau că are ochelari", a mai spus Bulai. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel