Sociolog: „Ponta va fi candidat la prezidențiale 2024. Vă anunț, asta este cert”. Ce s-ar putea întâmpla cu Dragnea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
prezidențiale 2024
prezidențiale 2024
În 2024 avem alegeri prezidențiale.

Printre politicienii „așteptați” să candideze se numără Victor Ponta. A spus-o sociologul Alfred Bulai la DC News și DC News TV, în emisiunea „Nod în papură”.

„Mă aștept ca partide mici să fie mari jucători la alegerile prezidențiale 2024”, a spus Alfred Bulai.

„Ponta va fi candidat la prezidențiale 2024. Vă anunț, asta este cert. Șefii tuturor partidelor mici vor candida pentru a-și trage partidele, este o logică simplă. Vrea, nu vrea, trebuie, altfel înseamnă că renunță la politică”, a mai zis sociologul.

Dar Liviu Dragnea mai poate candida la prezidențialele din 2024?

Liviu Dragnea este în libertate din iulie 2021, după ce a stat în penitenciar din mai 2019, pentru pedeapsa de 3 ani și 6 luni pe care o avea de executat după condamnarea definitivă în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman.

Liviu Dragnea nu va mai putea candida la alegerile prezidențiale din 2024, deși atunci îi va expira interdicția de a fi ales. Teoretic, trebuia să stea departe de viața politică până în 2024. Fostul lider PSD are interdicție de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice.

Între timp, mai exact, în iulie 2022, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care instituie interdicția de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnări penale definitive. Așadar, lui Liviu Dragnea, deși interdicția îi expira chiar în anul alegerilor prezidențiale 2024, legea îi interzice să mai candideze pentru cea mai importantă funcție din România.

Rămâne totuși de văzut ce se va întâmpla. Până în 2024 mai este, iar zarurile nu au fost încă aruncate.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art.28 din Legea nr.370/2004, în sensul instituirii interdicţiei de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie şi dezincriminarea. Legea a fost aprobată de Camera Deputaților pe 8 iunie, cu 223 de voturi „pentru”, unul „contra” și 22 de abțineri.

Proiectul a fost inițiat în 2017 de 36 de parlamentari PNL și USR.

Citește și: Un mare sociolog, sfat „gratis” pentru PSD dacă vrea să câștige alegerile prezidențiale în 2024 / video

PSD are o experiență îndelungată în a pierde alegerile prezidențiale. Ce s-ar putea întâmpla în 2024? Se va repeta istoria?

Sociologul Alfred are un sfat pentru PSD dacă vrea să câștige alegerile prezidențiale în anul 2024.

„Există soluție pentru ca PSD să aibă președinția. Primul tur... ei știu că-l câștigă. Datele actuale arată că sunt, în continuare, pe primul loc. Problema mare este la turul doi. Soluția este simplă și le-o dau eu gratis: Candidatul la prezidențiale 2024 nu trebuie să fie din interiorul partidului. Sau dacă este membru de partid trebuie să fie „cel mai puțin” politician, adică un om care poate aduce voturi de la alții. Așa este în turul doi: te bazezi pe ai tăi, dar trebuie să aduci măcar un milion-două de voturi de la alții, ceea ce nu este deloc simplu. O altă variantă ar fi să fie mai multe partide pe același culoar cu PSD, care să aibă procente importante și ai căror votanți se vor duce, indiferent ce le zic șefii lor, în zona de stânga”, a spus sociologul Alfred Bulai la DC News în cadrul emisiunii „Nod în papură”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel