Societatea civilă cere demisia președintelui Băsescu din cauza nerespectării Pactului de reformare a României
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
pro basescu
pro basescu

Reprezentanții Societății Civile cer demisia președintelui Traian Băsescu din cauza nerespectării Pactului pentru reformarea României, în care se condamna comunismul și care a fost semnat de Băsescu chiar în campania electorală din 2009. După un an, lucrurile sunt neschimbate, spun aceștia.

„Astăzi se împlineşte un an de la realegerea dvs ca Preşedinte al României. Considerăm că aţi câştigat alegerile pentru că în timpul campaniei electorale din 2009 aţi semnat Pactul pentru reformarea României propus de societatea civilă. Nu aţi ezitat să-l semnaţi întrucât am făcut public faptul că versiunea finală a pactului a fost formulată de doamna Monica Macovei, astfel încât asumarea şi respectarea pactului de către dvs să fie în total acord cu legile şi Constituţia României. Acum, la un an de la semnarea pactului, constatăm cu perplexitate faptul că până în prezent nu aţi respectat nici una din cele cinci prevederi ale acestuia. De ce, domnule Preşedinte? Aţi uitat, aţi neglijat sau ne-aţi înşelat? Dacă semnarea Pactului pentru reformarea României ar fi fost de fapt o cinică farsă electorală, astăzi s-ar impune demisia dvs de onoare”, cer reprezentanții Societății Civile președintelui Traian Băsescu într-o scrisoare deschisă.

„În cazul în care aţi semnat pactul cu bună-credinţă, vă cerem să explicaţi poporului român motivele nerespectării până în prezent a pactului şi vă solicităm imperativ să faceţi public cât mai curând posibil calendarul respectării celor cinci prevederi ale pactului pe care îl anexăm în continuare.

Singura şansă a României şi a cetăţenilor ei, şi totodată singura dvs şansă, domnule Preşedinte, este să respectaţi pactul pe care vi l-aţi asumat. Este nu numai datoria dvs de onoare, ci, mai ales, o urgenţă naţională”, adaugă semnatarii scrisoarei, de la Alianţa Civică, Asociaţia 21 Decembrie 1989, Societatea Timişoara, Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, Fundaţia Memoria, Fundaţia Corneliu Coposu, Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, Fundaţia ICAR, Consiliul Mondial Român, Fundatia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Asociaţia Românilor din Australia, Organizaţia luptătorilor pentru apărarea drepturilor omului, Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi al Proprietarilor Români, Asociaţia Europeană a Cadrelor Didactice - Secţiunea Naţională România, Asociaţia Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, Association Culturelle et Amicale Roumaine, L'Alliance Belgo-Roumaine, Consiliul Român American, Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Asociaţia Apolitică „Societatea Târgovişte”, Fundaţia Redarea Istoriei, Fundaţia Ioan Bărbuş, Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor, Grupul văduvelor de eroi martiri, Federaţia sindicală „Solidaritatea - Virgil Săhleanu” a siderurgiştilor din România, Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 - Timişoara, Sindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi și Sindicatul Solidaritatea Hunedoara.

Prevederile Pactului

Semnând acest pact, Dl Traian Băsescu, candidat la Preşedinţia României, se angajează că dacă va câştiga alegerile prezidenţiale va acţiona pentru reformarea morală a României, reconciliere naţională şi decomunizare, conform dezideratelor exprimate în următoarele documente ale societăţii civile: Proclamaţia de la Timişoara din 1990, Proclamaţia pentru România din 2005, Apelul pentru România din 2005 lansat de GDS, Proclamaţia pentru decomunizarera României din 2008.

Având în vedere îndatoririle şi prerogativele constituţionale, viitorul Preşedinte al României va acţiona astfel:

1. Va solicita autorităţilor judiciare să respecte Articolul 21 alineatul 3 din Constituţie, care garantează dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil în soluţionarea şi finalizarea cauzelor privind crimele şi actele de violenţă din decembrie 1989 şi iunie 1990.

2. Va solicita Parlamentului şi Guvernului să acţioneze pentru reformarea morală prin adoptarea legilor şi măsurilor pentru decomunizarea României, prezentate în anexă, recomandate de Raportul Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.

3. Va acţiona pentru condamnarea naţională şi internaţională a Pactului Stalin-Hitler (Molotov-Ribbentrop) şi a consecinţelor lui, ca ilegitime şi criminale.

4. Va solicita autorităţilor judiciare să intensifice lupta împotriva corupţiei, să cerceteze modul în care s-a reconsolidat oligarhia securisto-comunistă în România şi să verifice corectitudinea privatizărilor făcute de această oligarhie care a acaparat fraudulos puterea economică în România.

5. Va solicita SRI şi SIE să reexamineze cele cca 97.000 dosare din arhivele fostei Securităţi considerate de siguranţă naţională şi să predea către CNSAS pe cele care nu se încadrează în această categorie. De asemenea, va solicita CNSAS să verifice într-un ritm susţinut colaborarea cu fosta Securitate a persoanelor aflate în funcţii publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel