Socialiștii spanioli câștigători. Misiune dificilă pentru formarea noului guvern
Data publicării:
Autor: Cătălin Șerban
WhatsApp
alegeri spania
alegeri spania
PSOE aflați la guvernare în Spania câștigă alegerile, dar nu reușesc nici de această dată să obțină majoritatea, ceea ce va face dificilă formarea un nou guvern.

Alegerile legislative din Spania au menținut pe primul loc socialiștii premierului în exercițiu, Pedro Sanchez, dar acesta va avea o misiune foarte grea pentru a forma noul guvern, deși a câștigat cele mai multe locuri în Cortesul spaniol, în situația în care partidele de dreapta au avut o creștere semnificativă.

Partidul Popular conservator (PP) a ieșit pe locul al doilea, iar partidul de extrema-dreaptă Vox și-a dublat locurile în Parlament față de alegerile din aprilie, pentru a deveni al treilea cel mai puternic partid din Spania.

Votul anterior din 28 aprilie s-a încheiat fără o majoritate clară, iar socialiștii nu au reușit să formeze un guvern de coaliție.Alegerile parlamentare de duminică au fost al patrulea scrutin în ultimii patru ani.

Alegerile au întărit extrema dreaptă 

Premierul în funcție, Pedro Sánchez, care nu a izbutit să formeze o coaliție capabilă să guverneze după ultimele alegeri din 28 aprilie, a mizat că noile alegeri vor întări PSOE.

Pablo Iglesias, liderul partidului de stânga Podemos, a arătat că acest lucru nu a făcut decât să întărească extrema dreaptă. Ultimele rezultate au confirmat această tendință.

Astfel, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol a câștigat 120 dintr-un total de 350 de locuri – cu trei locuri mai puține decât în aprilie. PP a obținut 88 de locuri, în creștere față de la 66 în urma scrutinului precedent, în timp ce Vox are 52 – față de 24 în aprilie.

Pedro Sánchez a declarat că prioritatea sa este „formarea unui guvern stabil și să facă politică în beneficiul majorității spaniolilor", imediat după rezultatul alegerilor.

”Aș dori să fac un apel către toate partidele politice, deoarece acestea trebuie să acționeze cu generozitate și responsabilitate pentru a debloca situația politică din Spania”, a spus Sánchez, care va avea o misiune grea de a forma o nouă coaliție pentru a guverna în perioada ce va urma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel