Socialiștii austrieci și-au ales liderul. Președintele în funcție nu a venit la Congres
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Partidul Social-Democrat din Austria și-a ales sâmbătă președintele. SPO, partidul austriac de centru-stânga, traversează o lungă criză de lider, ajungând pe poziția a treia în unele landuri, după ce a fost devansat de extremiștii de dreapta. În alegerile din 2019 socialiștii s-au clasat pe locul doi, în urma partidului condus de cancelarul Nehammer (OVP), dar înaintea Partidului Libertății (FPO).

Update: Hans Peter Doskozil este noul președinte al social-democraților austrieci

„Îl felicit pe Hans Peter Doskozil pentru că a fost ales lider de partid al SPÖ. Acum, că viitorul partidului a fost în sfârșit decis, Partidul Social Democrat trebuie să se concentreze din nou pe viitorul țării”, comentează Olga Voglauer, secretarul general al Verzilor, despre alegerea președinției la conferința specială a partidului SPÖ de la Linz.

„Este timpul ca SPÖ să revină acum la politica de fond și să renunțe la blocarea generală a unor legi importante privind protecția climei și transparența, care necesită o majoritate de două treimi în Consiliul Național. Este vorba despre Renewable Heat Act. Acest lucru ne va permite să ne promovăm independența energetică și să ne eliberăm de ghearele unor despoți precum Putin. Nu poate fi în interesul SPÖ să continue să se țină de lesa lui Putin”, spune Voglauer.

Știrea inițială:

Peste 600 de delegați la Congresul SPO aleg astăzi între premierul landului Burgenland, Hans Peter Doskozil, și primarul din Traiskirchner, Andreas Babler.

La Congres trebuia să participe 609 delegați în sală, dar au rămas 608 după alegerile preliminare, desfășurate online. Președintele în funcție al partidului, Pamela Rendi-Wagner, a părăsit partidul fără să-și ia rămas bun, supărată că a ieșit a treia la votul preliminar.  

Congresul, care are loc în Linz, capitala Austriei Superioare a început cu prezentările celor doi candidați la funcția de președinte. Doskozil și Babeler au avut fiecare câte 45 de minute pentru a-și expune moțiunile. Prezentările au fost urmate de o dezbatere între cele două tabere. După luările de cuvânt ale delegaților se va trece la vot, în cursul după-amiezii.

Franz Doskozil, fost ministru al Apărării și actualul șef al landului Burgenland, își bazează campania pe ideea consolidării poziției SPO ca un partid social-democrat puternic și responsabil. Doskozil promovează o abordare pragmatică și orientată către rezultate în rezolvarea problemelor sociale și economice ale Austriei. El evidențiază importanța unei economii echitabile și durabile, a combaterii sărăciei și a inegalității sociale, precum și a promovării unei politici externe solide și responsabile. 

Pe de altă parte, Andreas Babler, un veteran al politicii austriece și fost ministru al Afacerilor Externe, se prezintă drept o voce a progresului și a inovației în cadrul SPO. Babeler promovează ideea de modernizare a partidului și de adaptare la noile tendințe sociale și politice. El propune măsuri îndrăznețe în domeniul tehnologiei și digitalizării, susținând crearea de locuri de muncă în sectoarele emergente și stimularea antreprenoriatului. Babeler pune un accent deosebit pe protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice, pledând pentru o tranziție verde și durabilă în economie.

Deși cei doi candidați abordează probleme și teme diferite în programele lor, atât Doskozil, cât și Babler subliniază necesitatea solidarității sociale, a protejării drepturilor lucrătorilor și a promovării justiției sociale. Amândoi vizează revitalizarea SPO și redobândirea încrederii electoratului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel