Social-democrații lui Olaf Scholz au câștigat într-un important land saxon
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Partidul lui Olaf Scholz a câștigat alegerile regionale ale unui land.

Partidul Social-Democrat, al cancelarului german Olaf Scholz, a câştigat alegerile regionale desfăşurate duminică în landul Saxonia Inferioară, potrivit estimărilor posturilor de televiziune, transmit AFP, Agerpres, Reuters şi DPA.

Social-democraţii sunt creditaţi cu 32,5% din sufragii, potrivit unui exit-poll difuzat de postul ZDF, în timp ce conservatorii fostului cancelar Angela Merkel ar fi obţinut 27,5% din voturi.

Pe poziţia a treia s-au plasat Verzii, cu 14,5%, iar liberal-democraţii pe locul patru, cu 5% din voturi.

Conservatorii au câștigat în cea mai populată zonă a Germaniei

Rezultatele alegerilor regionale din Nordrhein-Westfalen (NRW), cel mai populat land din Germania, au devenit un nou avertisment pentru Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, partid al cancelarului Olaf Scholz, care s-a confruntat cu majoritățile locale a creștinilor democrați, scrie EFE. 

Uniunea Creștin Democrată (CDU), formațiunea care conduce în prezent coaliția regională cu Liber Democrații, a obținut 35,2% din voturi la alegerile regionale, în creștere cu 2 puncte față de scrutinul din 2017, potrivit proiecțiilor făcute publice la o oră după ce urnele s-au închis duminică de televiziunea publică ZDF. 

În sistemul federal al Germaniei, parlamentarii de stat dețin o putere considerabilă, iar alegerile din NRW au fost considerate un punct important pentru partidul de guvernământ SPD al cancelarului Olaf Scholz.

Aproximativ 13 milioane de persoane au fost eligibile pentru a vota, fiind cele mai mari alegeri din Germania din acest an și una dintre cele mai importante în afara alegerilor generale, scrie DW. 

Landul găzduiește marile orașe Köln, Bonn, Düsseldorf, Essen și Dortmund, iar rezultatul este văzut ca un indicator cheie al stării de spirit politice din Germania. Citește mai multe AICI

Președintele Alexander Van der Bellen, câștigător din primul tur, arată rezultatele exit-pollurile din Austria

Preşedintele în exerciţiu Alexander Van der Bellen a obţinut un nou mandat, în urma alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Austria, obţinând încă din primul tur peste 50% din voturi, indică sondajele la ieşirea de la urne, transmit AFP şi Reuters. Potrivit unui sondaj realizat de institutul SORA pentru radioteleviziunea publică austriacă ORF, Van der Bellen (78 de ani), fost lider al Verzilor, a obţinut 54,6% din voturi, conform Agerpres.

Pe poziţia a doua se plasează principalul său contracandidat, Walter Rosenkranz, reprezentantul Partidului Libertăţii din Austria (FPO), cu 18,9% din sufragii. Marja de eroare este de 2,1 puncte procentuale.

Austriecii au votat duminică în alegerile prezidenţiale, despre care mulţi s-au așteptat să fie câştigate de actualul preşedinte, Alexander Van der Bellen, pentru un nou mandat. Fostul lider al Verzilor s-a confruntat cu şase adversari.

Majoritatea sondajelor au indicat că Alexander Van der Bellen va obţine puţin peste 50% din voturi, ceea ce l-ar ajuta să câştige din primul tur. În ultimul său discurs din campanie, însă, politicianul de 78 de ani a afirmat că alegerile nu sunt încheiate şi că este important ca cetăţenii să vină să voteze, nu să rămână pe canapea. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel