Șoc pe piețele financiare ale lumii. Standard and Poor's a scăzut ratingul SUA pentru prima dată în istorie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
America-ar-putea-intra-in-faliment-in-august
America-ar-putea-intra-in-faliment-in-august

Agenţia de rating Standard and Poor's a scăzut, vineri, cu un punct nota Statelor Unite pentru datoria publică de la 'AAA' la 'AA+', pentru prima dată în istorie, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Nota anterioară, 'AAA', obţinută în 1941, a fost redusă cu un punct, la 'AA+', a anunţat Standard and Poor's într-un comunicat dat publicităţii.

Standard and Poor's este prima agenţie de rating care a luat asemenea măsuri, invocând 'riscurile politice' de a vedea această ţară adoptând măsuri insuficiente împotriva deficitului său bugetar.

Trezoreria americană a acuzat, vineri, agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's că a comis o eroare de 2.000 de miliarde de dolari în proiecţiile bugetare ce au servit ca bază pentru scăderea notei atribuite datoriei publice a SUA, transmite AFP.

'O evaluare viciată de o eroare de 2.000 miliarde de dolari vorbeşte de la sine', a declarat presei purtătorul de cuvânt al ministerul respectiv, după decizia Standard and Poor's de coborî această notă cu un punct, de la 'AAA' la 'AA+'.

Conform unei surse la curent cu discuţiile dintre agenţia de rating şi Trezorerie, Standard and Poor's a prezentat la miezul zilei textul ce justifică decizia sa.

Citește și:

Reuniune de urgenţă pentru măsuri anticriză a liderilor mondiali

Trezoreria a avertizat în acel moment agenţia că cifrele pe care le citează sunt false, cele referitoare la cheltuielile publice numite 'discreţionare' ( pe care Congresul le poate schimba la fiecare buget fără să amendeze legea) pe următorii 10 ani, precum şi raportul dintre datorie şi Produsul Intern Brut.

Sursa a menţionat că Standard and Poor's hotărâse atunci să elimine unele din aceste cifre din analiza publicată în final pe site-ul său, vineri seara la ora locală 20.13 (sâmbătă, 03.13, ora României)

"Poporul american şi partenerii noştri trebuie să ştie atât: Vom trece peste asta! Lucrurile se vor îmbunătăţi!", a spus preşedintele Barack Obama.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel