Data publicării:

Sobă pe lemne sau panouri fotovoltaice pentru încălzirea locuinței / Dumitru Chisăliță: „Lucrurile se vor schimba“ / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a spus dacă energia produsă de panourile fotovoltaice poate fi un înlocuitor pentru soba cu lemne, mai ales în mediul rural.

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a vorbit despre sursele de energie din mediul rural, punând în balanță energia produsă de panourile fotovoltaice cu energia produsă de lemnele arse în sobă.

„Atât în mediul rural, cât și în cel urban, lucrurile se vor schimba în viitor. În general, în mediul rural avem case unifamiliale, case așezate pe pământ, spre deosebire de mediul urban unde avem foarte multe blocuri. În perspectiva următorilor 30 de ani trebuie să avem în vedere că lucrurile se vor schimba.

Biomasa cred că va rămâne un combustibil și pentru viitor, dar nu văzută neapărat ca lemn tăiat din pădure, ci ca deșeuri ce provin din diverse activități, resturi vegetale ce provin din diverse activități. Cred că e puțin probabil să discutăm de o dispariție totală a biomasei“, a spus Dumitru Chisăliță.

„Încălzirea cu panouri fotovoltaice nu este o soluție“

„Totodată, cred că există soluții ce pot să fie introduse. Ele trebuie introduse într-un mod inteligent, fie prin sisteme de stimulare a unor astfel de echipamente, fie prin sisteme de reducere a nivelului de impozit pentru cei care folosesc astfel de echipamente, iar aici mă refer la pompele de căldură.

Pentru România, încălzirea cu panouri fotovoltaice nu este o soluție. În România, temperaturile - chiar cu iernile călduroase pe care le-am avut - sunt totuși destul de scăzute în anumite perioade. În același timp, aceste temperaturi se suprapun cu momente de nebulozitate. Ca atare, soluția ca să-ți încălzești un imobil timp de 24 de ore, 5-6 luni pe an, la o temperatură confortabilă, cu un panou fotovoltaic este puțin probabilă, spre deloc.

Există biomasa care poate să rezulte din diverse activități și, în același timp, pompele de căldură pot să facă față cu brio atât părții de încălzire, cât și părții de răcire pe perioada verii. E important ca aceste sisteme să fie cunoscute, să fie stimulate, să fie dezvoltate, tocmai pentru ca viitorul să nu ne găsească nepregătiți în ceea ce privește încălzirea imobilului“, a precizat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel