Soarta postului Antena Stars se decide azi! Jucan și Iorga cer demisia Laurei Georgescu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
antena-stars
antena-stars

Transformarea Antenei 2 în Antena Stars se discută, luni, într-o ședință extraordinară convocată de președintele CNA, Laura Georgescu.

Consiliul Național al Audiovizualului organizează în mod obișnuit două ședințe publice pe săptămână: marțea și joia. Respingerea grilei de programe a Antenei Stars și apariția jenantă a Laurei Georgescu la ”Acces Direct” au pornit un scandal între CNA și Antena Group.

Convocarea ședinței extraordinare nu le este pe plac lui Valentin Jucan și Narcisei Iorga, doi membrii CNA care cer demisia șefului instituției, într-o scrisoare deschisă, potrivit paginademedia.ro.

Președintele CNA, Laura Georgescu, a adus prejudicii majore de credibilitate autorității pe care o conduce de un an încoace. Îi cerem demisia până luni, zi în care a convocat o ședință extraordinară a CNA, motivând public că “nu are nicio problemă să introducă cu celeritate pe ordinea de zi dosarul Antena 2″.

Următoarele motive considerăm că sunt suficiente pentru ca doamna Laura Georgescu să piardă definitiv susținerea pe care i-am acordat-o în ianuarie 2013, votând-o președinte al Consiliului Național al Audiovizualului:

1. În conferința pe care a susținut-o astăzi, 13 decembrie, în nume personal, președintele Laura Georgescu a demonstrat public că are carențe în cunoașterea legislației din domeniul audiovizualului. Ingerința în politica editorială nu este reprezentată de actele emise de către CNA (v. art. 6 alin.(4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 – Nu constituie ingerinţe deciziile şi instrucţiunile având caracter normativ, emise de Consiliul Naţional al Audiovizualului în aplicarea prezentei legi şi cu respectarea dispoziţiilor legale, precum şi a normelor privind drepturile omului, prevăzute în convenţiile şi tratatele ratificate de România).

A afirmat că postul de televiziune Antena 3 poate face publice mesajele primite de la telespectatori, indiferent de conținutul acestora, ceea ce contravine legislației audiovizuale, care responsabilizează radiodifuzorul pentru conținutul pe care îl difuzează.

2. A refuzat să includă în Codul etic al membrilor CNA criteriul integrității cu referire la incompatibilități și conflicte de interese, cu toate că acest principiu era agreat de ONG-urile de media din România, care au fost consultate, dar ignorate. A preferat o variantă agreată de șase membri CNA, dintre care doi sunt declarați de către ANI ca aflându-se în stare de incompatibilitate, respectiv conflict de interese.

3. A încălcat art. 3 din Codul etic al membrilor CNA, pe care domnia sa însăși l-a propus și votat, referitor la imparțialitatea față de radiodifuzori. A tolerat încălcări ale aceluiași cod și de către alți doi membri ai CNA, care activează politic în emisiuni de televiziune, în contradicție cu art. 2 al Codului etic.

Prin convocarea luni, 16 decembrie, a unei ședințe extraordinare a CNA pentru a discuta cu celeritate dosarul Antena 2, doamna Laura Georgescu se așează intolerabil de partea intereselor unui radiodifuzor care, în chiar ziua respectivă are programată o relansare, deși la data de 10 decembrie, modificarea licenței i-a fost respinsă cu 8 voturi din 10 de către membrii CNA. Noi refuzăm să luăm parte la o asemnea ședință, organizată sub presiune.

4. În nume personal, a acordat miercuri, 11 decembrie, premii de excelență uzurpând autoritatea Consiliului Național al Audiovizualului. Aceste premii nu reprezintă decizia CNA, au fost acordate pe criterii lipsite de transparență și fără consultarea tuturor membrilor Consiliului.

5. A legitimat cel mai politizat concurs organizat de CNA în ultimii cinci ani pentru acordarea licențelor audiovizuale pentru programe de radiodifuziune. Am semnalat deja acest lucru la momentul respectiv, printr-o scrisoare deschisă.

6. A modificat Codul audiovizualului pe drumul de la CNA la Monitorul Oficial, favorizând îndeosebi un radiodifuzor prin nepublicarea unui articol care fusese adoptat de plenul CNA.

Adăugând la toate acestea atitudinea publică de astăzi a președintelui Laura Georgescu, considerăm că autoritatea Consiliului Național al Audiovizualului este grav afectată. Președintele CNA a acceptat ca luni să fie organizată o ședință extraordinară pentru a include pe ordinea de zi subiectul Antena 2, ceea ce înseamnă că răspunde unor presiuni inadmisibile, indiferent de unde ar veni acestea. Ne opunem transformării CNA în Consiliul Național al Antenelor și cerem demisia președintelui Laura Georgescu, pentru a pune capăt acestei întâmplări nefericite din istoria CNA.

Narcisa IORGA, membru CNA

Valentin-Alexandru JUCAN, membru CNA”

Laura Georgescu a organizat, vineri, o conferință de presă în care a încercat să explice de ce CNA a respins grila de programe a postului de televiziune Antena Stars, însă argumentele ei nu au fost convingătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel